Poplave u Prijedoru, Gradiška u opasnosti

U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica zaplavljeno je oko 250 stambenih objekata zbog izlivanja Sane i Gomjenice iz korita i prodora podzemnih voda.

Republika Srpska 14.09.2014 | 10:35
Poplave u Prijedoru, Gradiška u opasnosti

"Vodostaj Sane jutros u 6.00 časova iznosio je 465 centimetara i niži je za 10 centimetara u odnosu na jučerašnji maksimum", saopšteno je iz Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora.

Presječen je put Prijedor - Bišćani i saobraća se alternativnim pravcem, a u naselju Raškovac nema struje jer je isključena poplavljena trafostanica kod kožare. 

"U Tukovima i Raškovcu vršeno je nasipanje materijalom i postavljanje vreća sa pijeskom, a građevinska mehanizacija radila je po iskazanim potrebama. Postavljeni su privremeni nasipi u Tukovima i Raškovcu, te izvršeno nasipanje materijala u Gomjenici radi sprečavanja plavljenja vodama iz ribnjaka u Saničanima", navodi se u saopštenju. 

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor vršila je ispumpavanje vode iz poplavljenih prostorija, prevoz stanovništva čamcima u naselju Gomjenica i provjeravala kritične tačke. 

Prijedorski "Vodovod" vršio je pojačano hlorisanje vode iz bunara u Tukovima, a Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor pojačanu kontrolu rezidualnog hlora. 

Gradski štab za vanredne situacije Prijedor proglasio je juče treći stepen pripravnosti zaštite od poplava.  

 Na području Gradiške tokom dana očekuje se dalji rast rijeke Save što će prouzrokovati plavljenje nebranjenih površina u mjesnim zajednicama Vrbaška, Gašnica, Bistrica i Orubica, saopštio je Štab za vanredne situacije.
Naloženo je da se pripreme paketi vode i hrane za domaćinstva koja se nalaze na nebranjenim područjima. 

Štab je na jutrošnjoj sjednici konstatovao da je trenutni vodostaj rijeke Save od 730 centimetara na nivou kada se uvode redovne mjere zaštite od poplava. 

Naloženo je da se u funkciju stave mobilne pumpe koje su tokom noći dopremljene u Gradišku da bi se obezbijedilo kontinuirano ispumpavanje podzemnih voda iz kanalizacionog sistema. 

Javnom preduzeću "Vode Srpske" i Republičkoj upravi Civilne zaštite upućen je zahtjev da u naredna 24 sata obezbijede mobilne pumpe većeg kapaciteta da bi se nadomjestio učinak pumpe koja je zbog zastarjelosti i kvara van funkcije. 

Ekipe Štaba za vanredne situacije opštine Gradiška tokom dana boraviće na terenu i obići sve kritične tačke da bi se pravovremeno preduzimale sve neophodne mjere. 

Štab smatra da su sve nadležne službe i privredni subjekti kao i svi raspoloživi resursi u stanju pune mobilnosti.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

GOG

14.09.2014 16:50

Jadan ovaj Prijedor sve po njemu.

ODGOVORITE