Ревидирање Дејтона је веома опасно

Ревидирање Дејтонског мировног споразума веома је опасно, јер БиХ постоји као јединствена земља управо захваљујући њему и уколико се он сад разбије, појављује се искушење да се БиХ претвори у унитарну државу, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Босна и Херцеговина 13.09.2014 | 16:16
Ревидирање Дејтона је веома опасно

"Такве тенденције уочавају се и у позицији ЕУ. Они нису задовољни што Срби имају глас који мора да се уважи при доношењу важних одлука, укључујући питање ступања у међународне структуре, на примјер у НАТО, и не желе да задиру у права муслимана, сматрајући да они треба да буду главни народ који оваплоћује БиХ. То неће успјети", рекао је Лавров.

Он је подсјетио на то да Дејтонски споразум обезбјеђује право вета сваком од три народа у политичком систему БиХ, преноси "Итар Тас".

Лавров истиче да је БиХ "веома сложена конструкција" са три државотворна народа - Србима, Бошњацима и Хрватима и два ентитета.

"Ни Хрвати, ни Бошњаци немају свој ентитет, имају заједнички, али притом су два државотворна народа уз трећи, Србе. Та конструкција је умногоме одражавала историју, али и жељу Европљана да не оставља муслимане - Бошњаке, саме", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије каже да се Предсједништво БиХ састоји од представника три народа који комуницирају, али да се "политички појављује много проблема".

Високи представник ЕУ, како је истакао Лавров, игра "штетну улогу", јер има "диктаторска овлаштења која је одавно требало укинути".

Према његовим речима, Русија је за одузимање тих овлаштења и да се грађани БиХ сами договарају, прије свега о ономе за шта је потребно тражити заједнички именитељ.

"Да их не гурају у структуре које су неприхватљиве за један од три државотворна народа, не намећу партнерства која не задовољавају све", закључио је Лавров.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

бијељинац

13.09.2014 14:18

Хвала вам брацо сто сте уз нас,захваљујуци Влади РЕБУБЛИКЕ СРПСКЕ са Додиком и његовим лицним пријатељством са Путином..Доста ових западњацких подрепаса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

13.09.2014 14:30

Нико никуд док се пумпа непронадје xД Рекао би Хасо Муји.. ОПАМЕТИТЕ СЕ ВИСЕ Коко нас не ферма ни 1% никога тако дасмо сами и поцнимо цјенути своју Дрзаву и комсију ако зелимо боље за насу дјецу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамбе

13.09.2014 14:32

Па брате бијељинац иди Путину по тамо зарадјуј свој комад хљеба а ја цу брацо мој на запад па це мо видјети коме це бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имамо ми своје бриге

13.09.2014 14:49

Не треба дирати "Дејтон",али прво да "чистимо смеће из наше куће", у којој нам један штеточина прави неред, који мало мало "ја ћу прогласити независност", па опет, па опет и јопет, и увијек слаже, лаго лажљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

13.09.2014 15:29

Гледај ти Лавров своје проблеме.. Остави нас да ми своје рјесавамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја до јаја

13.09.2014 17:37

Бајин референдум и отцјепљење су у складу са Дејтоном!?? Лавров Бају хуска на референдум, а би да све буде по Дејтону.. тј би да се је*е а да му не удје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ентитет

13.09.2014 17:51

Ето и он казе ко разбије Даyтон онда се ствара унитарна БиХ.Па ето Додик покусај отцјепљење ако смијес јер би самим тим укинуо РС и створио унитарну БиХ коју Муслимани и хоце и зато ви који хоцете отцјепљење фино вам Рус реце недирајте и непокусавајте то и јос фино реце два ентитета а то знаци да је РС ентитет и зато заборавите писати РС без оног испред ентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

13.09.2014 19:02

Наравно да је Лавров у праву , ако било ко дирне и распакује Дејтон ето нам рата поново. Никоме се висе нератује у БиХ и зато недирајте "Дејтонски споразум" само глуп цовјек мозе зељети распакивање Дејтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

13.09.2014 21:12

Ја као Србин и херцеговац нормално да сам про-руски оријентисан али има несто у руској политици сто не стима кад смо ми Срби у питању.Бедзет Пецоли је озењен Рускињом,зидао је највеце и најпознатије зграде по Русији и Москви исто као и његов друг Кариц.Обадвојица са властима у БГ (СПС;ДС;СНС) су радили на продаји Косова сиптарима.Највеци инвеститори и најбројинији туристи у НДХ су Руси.Кад свима тако помазу да изадју из кризе сто то нама нису помогли за све ове године да народ мозе да презиви.Нису Срби из РС сви ратни-профитери,или Руси само са таквима имају посла.Ми смо изгледа њима задња рупа на свирали па нас се сад сјетили не би ли од нас направили Украјину јер то Западу одговара....да говно из Лактаса уклоне,да укину РС а онда це Руси ратне-профитере као и Милосевицеву умоболну породицу да пребацују у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

13.09.2014 22:22

ста овај сератор паметује, нека помете смеце у свом двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

13.09.2014 23:07

Ријешите ви ваше а ми ћемо наше проблеме. Јаране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјењај тактику

14.09.2014 00:15

Драга Русијо, зеља за повратком дијелова европе под своје крило је несто сто разумијемо али нацин на који то радите је тотално компликован. Ако хоцете веци утјецај на Балкану да имате ви би сте требали појацати инвестиције а не завадјати народе, просла су времена СССР-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

14.09.2014 06:54

Није Рус у праву. Ревидирање БиХ је опасност, а не Дејтона. Дејтон је само зауставио рат, а дао прилику да се дограђује, односно да се БиХ демократски изграђује. Ову поруку треба мало да појасни и Додику, да не може извести референдум о оцјепљењу и Лавров каже друга два народа имају вето. Исто тако за улазак у НАТО, не питају се ентитети него БиХ односно ако неко тражи референдум он мора бити на читавој територији БиХ, а не само у једном од ентитета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиен

14.09.2014 07:18

Ти тамбе требаш у ТУРСКУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

14.09.2014 08:08

Ето сатра се Лавров од брига за босном и дејтоном. Њима је једино стало до доказивања коме је већи К.... , русу или американцу!!! Претварати се да је будучност народа окретање русији је највеће лагање самог себе! Осим ладе која је у рангу запрежних кола, и оних дрвених лутки што се склапају једна у другу (које мајка 30 година одбија да баци у смеће), не сјећам се ничега "доброга" да је русија понудила свијету. При томе мислим на ствари које помажу обичном човјеку. Босна треба у НАТО! Не да за њих ратујемо, него да се који швабо, аустријанац, кинез, јапанац... осјећа комотно када инвестира у нашу МРТВУ индустрију! Не требају нам кантони нити ентитети него 3-4 регије са 3-4 министра и министарства, па би народ некако и издржао плаћање њихових луксуза. Оволико колико сада имамо би уништило њемачку, а не земљу са пар милиона становника и индустријом која броји цијеле 4 фабрике и 2 ипо рудника чумура!!!!! Требају дјеца да раде на свим општинским шалтерима (нико није бољи нити бржи од њих у раду са компјутерима), јер ове бабетине док набуду слово на тастатури, мени лична карта већ истекла!!! Коме се више улизујемо, и кога више лажемо??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невидљиви Ф 17

14.09.2014 08:53

Поздрав Лаврову И НЕПОБЕДИВОМ КРАЉУ ПУТИНУ У ПОДРШЦИ ДЕЈТОНУ 1 И ОПСТАНКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕЗАВИСНО СУВЕРЕНЕ ДРЖАВЕ БиХ И ОЦУВАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, УСАСТАВУ В. СРБИЈЕ ПО РЕЗОЛУЗИЈИ 1244 и да мало НАСАВЕТУЈУ НАШЕГ ПРЕСЕДНИКА ДА ЗАСТУПА ИНТЕРЕСЕ ПЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ЦЕЛОКУПНОГ НАРОДА СРПСКЕ А НЕ САМО СНСД-а ДА БИ ОПСТАЛИ ЈАКА И НЕЗАВИСНА ОД БОСНЕ И ХЕРЗЕГОВИНЕ ДА СЕ ОКРЕНЕМО САВЕЗУ СА РУСИЈОМ И МАЈКОМ СРБИЈОМ. ПОЗДРАВ РТВ БН-у. НАСИ ПРОТВНИЦИ СУ ГОТОВИ ГУБЕ И ПОД ШАТОРИМА. ПОЗДРАВ И ЋАНИ У ПОБЕДИ ПРОТИВ БАЈЕ. ИЗГУБИЋЕ ВОЂА ЦРВЕЊАША.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

14.09.2014 09:39

Босну би ваљало овако уредити, укинути ентитете, регионализирати, у устав убацити трајну одредбу о мјењању сваке 4 година предсједника државе, један мандат Србима, други Муслиманима, трећи мандат Хрватима,и тако стално до краја вијека. Предсједнику дати велике овласти, ако би случајно једне године један предсједник навијао, за свој народ а друге запостављао, следећи мандат би други предсједник поправио грешке. Мислим да би то било добро ријешење. Ово што сад имамо никоме не ваља, свако свакога блокира, пљачка, угњетава а сви заједно страдавамо, мислим на народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клицко

14.09.2014 13:20

Требате ово реци свом великом пријатељу Додику господине Лавров. Дејтонски мировни уговор не познаје категорију референдума једног ентитета у циљу отцјепљења од дрзаве БиХ, зар то не би било опасно ревидирање Дејтона? А Додик пред сваке изборе збори исту прицу, о отцјепљењу и издвајању из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

визија

15.09.2014 07:20

Тако је господине Лавром а да би очували Републику Српску треба нам искусан и мудар политичар уз то и велики пријатељ господина Лаврова наш Младен Иванић. За боље сутра за нас и нашу дјецу, сви Срби за Младена Иванића српског члана Предсједништва БиХ. ПОБЈЕДА ИВАНИЋА У ОКТОБРУ !!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД

15.09.2014 15:49

ЈА МИСЛИМ ДА РУСИ БОЉЕ ДА ГЛЕДАЈУ СВОЈА ПОСЛА КОД ЊИХ ИМА 35 НАЦИЈА МОЗЕ СЕ И ОНА РАСПАСТ КАО ЈУГОСЛВИЈА. ВЕЦ ЗАПАД РАДИ НА ТОМЕ.

ОДГОВОРИТЕ