Revidiranje Dejtona je veoma opasno

Revidiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma je opasno, jer BiH postoji kao jedinstvena zemlja upravo zahvaljujući njemu i ukoliko se on sad razbije, pojavljuje se iskušenje da se BiH pretvori u unitarnu državu, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Bosna i Hercegovina 13.09.2014 | 16:16
Revidiranje Dejtona je veoma opasno

"Takve tendencije uočavaju se i u poziciji EU. Oni nisu zadovoljni što Srbi imaju glas koji mora da se uvaži pri donošenju važnih odluka, uključujući pitanje stupanja u međunarodne strukture, na primjer u NATO, i ne žele da zadiru u prava muslimana, smatrajući da oni treba da budu glavni narod koji ovaploćuje BiH. To neće uspjeti", rekao je Lavrov.

On je podsjetio na to da Dejtonski sporazum obezbjeđuje pravo veta svakom od tri naroda u političkom sistemu BiH, prenosi "Itar Tas".

Lavrov ističe da je BiH "veoma složena konstrukcija" sa tri državotvorna naroda - Srbima, Bošnjacima i Hrvatima i dva entiteta.

"Ni Hrvati, ni Bošnjaci nemaju svoj entitet, imaju zajednički, ali pritom su dva državotvorna naroda uz treći, Srbe. Ta konstrukcija je umnogome odražavala istoriju, ali i želju Evropljana da ne ostavlja muslimane - Bošnjake, same", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kaže da se Predsjedništvo BiH sastoji od predstavnika tri naroda koji komuniciraju, ali da se "politički pojavljuje mnogo problema".

Visoki predstavnik EU, kako je istakao Lavrov, igra "štetnu ulogu", jer ima "diktatorska ovlaštenja koja je odavno trebalo ukinuti".

Prema njegovim rečima, Rusija je za oduzimanje tih ovlaštenja i da se građani BiH sami dogovaraju, prije svega o onome za šta je potrebno tražiti zajednički imenitelj.

"Da ih ne guraju u strukture koje su neprihvatljive za jedan od tri državotvorna naroda, ne nameću partnerstva koja ne zadovoljavaju sve", zaključio je Lavrov.

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

bijeljinac

13.09.2014 14:18

Hvala vam braco sto ste uz nas,zahvaljujuci Vladi REBUBLIKE SRPSKE sa Dodikom i njegovim licnim prijateljstvom sa Putinom..Dosta ovih zapadnjackih podrepasa..

ODGOVORITE
Name

axxe

13.09.2014 14:30

Niko nikud dok se pumpa nepronadje xD Rekao bi Haso Muji.. OPAMETITE SE VISE Koko nas ne ferma ni 1% nikoga tako dasmo sami i pocnimo cjenuti svoju Drzavu i komsiju ako zelimo bolje za nasu djecu!!

ODGOVORITE
Name

tambe

13.09.2014 14:32

Pa brate bijeljinac idi Putinu po tamo zaradjuj svoj komad hljeba a ja cu braco moj na zapad pa ce mo vidjeti kome ce biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Imamo mi svoje brige

13.09.2014 14:49

Ne treba dirati "Dejton",ali prvo da "čistimo smeće iz naše kuće", u kojoj nam jedan štetočina pravi nered, koji malo malo "ja ću proglasiti nezavisnost", pa opet, pa opet i jopet, i uvijek slaže, lago lažljivi.

ODGOVORITE
Name

BiH

13.09.2014 15:29

Gledaj ti Lavrov svoje probleme.. Ostavi nas da mi svoje rjesavamo.

ODGOVORITE
Name

Baja do jaja

13.09.2014 17:37

Bajin referendum i otcjepljenje su u skladu sa Dejtonom!?? Lavrov Baju huska na referendum, a bi da sve bude po Dejtonu.. tj bi da se je*e a da mu ne udje.

ODGOVORITE
Name

entitet

13.09.2014 17:51

Eto i on kaze ko razbije Dayton onda se stvara unitarna BiH.Pa eto Dodik pokusaj otcjepljenje ako smijes jer bi samim tim ukinuo RS i stvorio unitarnu BiH koju Muslimani i hoce i zato vi koji hocete otcjepljenje fino vam Rus rece nedirajte i nepokusavajte to i jos fino rece dva entiteta a to znaci da je RS entitet i zato zaboravite pisati RS bez onog ispred entitet.

ODGOVORITE
Name

Simo

13.09.2014 19:02

Naravno da je Lavrov u pravu , ako bilo ko dirne i raspakuje Dejton eto nam rata ponovo. Nikome se vise neratuje u BiH i zato nedirajte "Dejtonski sporazum" samo glup covjek moze zeljeti raspakivanje Dejtona.

ODGOVORITE
Name

heo

13.09.2014 21:12

Ja kao Srbin i hercegovac normalno da sam pro-ruski orijentisan ali ima nesto u ruskoj politici sto ne stima kad smo mi Srbi u pitanju.Bedzet Pecoli je ozenjen Ruskinjom,zidao je najvece i najpoznatije zgrade po Rusiji i Moskvi isto kao i njegov drug Karic.Obadvojica sa vlastima u BG (SPS;DS;SNS) su radili na prodaji Kosova siptarima.Najveci investitori i najbrojiniji turisti u NDH su Rusi.Kad svima tako pomazu da izadju iz krize sto to nama nisu pomogli za sve ove godine da narod moze da prezivi.Nisu Srbi iz RS svi ratni-profiteri,ili Rusi samo sa takvima imaju posla.Mi smo izgleda njima zadnja rupa na svirali pa nas se sad sjetili ne bi li od nas napravili Ukrajinu jer to Zapadu odgovara....da govno iz Laktasa uklone,da ukinu RS a onda ce Rusi ratne-profitere kao i Milosevicevu umobolnu porodicu da prebacuju u Rusiju.

ODGOVORITE
Name

joja

13.09.2014 22:22

sta ovaj serator pametuje, neka pomete smece u svom dvoristu.

ODGOVORITE
Name

samo ja

13.09.2014 23:07

Riješite vi vaše a mi ćemo naše probleme. Jarane

ODGOVORITE
Name

Mjenjaj taktiku

14.09.2014 00:15

Draga Rusijo, zelja za povratkom dijelova evrope pod svoje krilo je nesto sto razumijemo ali nacin na koji to radite je totalno komplikovan. Ako hocete veci utjecaj na Balkanu da imate vi bi ste trebali pojacati investicije a ne zavadjati narode, prosla su vremena SSSR-a.

ODGOVORITE
Name

papagaj

14.09.2014 06:54

Nije Rus u pravu. Revidiranje BiH je opasnost, a ne Dejtona. Dejton je samo zaustavio rat, a dao priliku da se dograđuje, odnosno da se BiH demokratski izgrađuje. Ovu poruku treba malo da pojasni i Dodiku, da ne može izvesti referendum o ocjepljenju i Lavrov kaže druga dva naroda imaju veto. Isto tako za ulazak u NATO, ne pitaju se entiteti nego BiH odnosno ako neko traži referendum on mora biti na čitavoj teritoriji BiH, a ne samo u jednom od entiteta...

ODGOVORITE
Name

Wien

14.09.2014 07:18

Ti tambe trebaš u TURSKU..

ODGOVORITE
Name

Mr. Šunjić

14.09.2014 08:08

Eto satra se Lavrov od briga za bosnom i dejtonom. Njima je jedino stalo do dokazivanja kome je veći K.... , rusu ili amerikancu!!! Pretvarati se da je budučnost naroda okretanje rusiji je najveće laganje samog sebe! Osim lade koja je u rangu zaprežnih kola, i onih drvenih lutki što se sklapaju jedna u drugu (koje majka 30 godina odbija da baci u smeće), ne sjećam se ničega "dobroga" da je rusija ponudila svijetu. Pri tome mislim na stvari koje pomažu običnom čovjeku. Bosna treba u NATO! Ne da za njih ratujemo, nego da se koji švabo, austrijanac, kinez, japanac... osjeća komotno kada investira u našu MRTVU industriju! Ne trebaju nam kantoni niti entiteti nego 3-4 regije sa 3-4 ministra i ministarstva, pa bi narod nekako i izdržao plaćanje njihovih luksuza. Ovoliko koliko sada imamo bi uništilo njemačku, a ne zemlju sa par miliona stanovnika i industrijom koja broji cijele 4 fabrike i 2 ipo rudnika čumura!!!!! Trebaju djeca da rade na svim opštinskim šalterima (niko nije bolji niti brži od njih u radu sa kompjuterima), jer ove babetine dok nabudu slovo na tastaturi, meni lična karta već istekla!!! Kome se više ulizujemo, i koga više lažemo??????????

ODGOVORITE
Name

Nevidljivi F 17

14.09.2014 08:53

Pozdrav Lavrovu I NEPOBEDIVOM KRALJU PUTINU U PODRŠCI DEJTONU 1 I OPSTANKU REPUBLIKE SRPSKE NEZAVISNO SUVERENE DRŽAVE BiH I OCUVANJE KOSOVA I METOHIJE, USASTAVU V. SRBIJE PO REZOLUZIJI 1244 i da malo NASAVETUJU NAŠEG PRESEDNIKA DA ZASTUPA INTERESE PEPUBLIKE SRPSKE I CELOKUPNOG NARODA SRPSKE A NE SAMO SNSD-a DA BI OPSTALI JAKA I NEZAVISNA OD BOSNE I HERZEGOVINE DA SE OKRENEMO SAVEZU SA RUSIJOM I MAJKOM SRBIJOM. POZDRAV RTV BN-u. NASI PROTVNICI SU GOTOVI GUBE I POD ŠATORIMA. POZDRAV I ĆANI U POBEDI PROTIV BAJE. IZGUBIĆE VOĐA CRVENJAŠA.

ODGOVORITE
Name

Saša

14.09.2014 09:39

Bosnu bi valjalo ovako urediti, ukinuti entitete, regionalizirati, u ustav ubaciti trajnu odredbu o mjenjanju svake 4 godina predsjednika države, jedan mandat Srbima, drugi Muslimanima, treći mandat Hrvatima,i tako stalno do kraja vijeka. Predsjedniku dati velike ovlasti, ako bi slučajno jedne godine jedan predsjednik navijao, za svoj narod a druge zapostavljao, sledeći mandat bi drugi predsjednik popravio greške. Mislim da bi to bilo dobro riješenje. Ovo što sad imamo nikome ne valja, svako svakoga blokira, pljačka, ugnjetava a svi zajedno stradavamo, mislim na narode.

ODGOVORITE
Name

klicko

14.09.2014 13:20

Trebate ovo reci svom velikom prijatelju Dodiku gospodine Lavrov. Dejtonski mirovni ugovor ne poznaje kategoriju referenduma jednog entiteta u cilju otcjepljenja od drzave BiH, zar to ne bi bilo opasno revidiranje Dejtona? A Dodik pred svake izbore zbori istu pricu, o otcjepljenju i izdvajanju iz BiH.

ODGOVORITE
Name

vizija

15.09.2014 07:20

Tako je gospodine Lavrom a da bi očuvali Republiku Srpsku treba nam iskusan i mudar političar uz to i veliki prijatelj gospodina Lavrova naš Mladen Ivanić. Za bolje sutra za nas i našu djecu, svi Srbi za Mladena Ivanića srpskog člana Predsjedništva BiH. POBJEDA IVANIĆA U OKTOBRU !!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

SAD

15.09.2014 15:49

JA MISLIM DA RUSI BOLJE DA GLEDAJU SVOJA POSLA KOD NJIH IMA 35 NACIJA MOZE SE I ONA RASPAST KAO JUGOSLVIJA. VEC ZAPAD RADI NA TOME.

ODGOVORITE