Гас, ноћна мора за Европу

Већ се спекулише да би због нових санкција Европске уније Русији и НИС, чији је већински власник "Гаспромњефт", могао имати последице. Док неки оцењују да би то могло успорити започете инвестиције у региону, има и мишљења да се то неће десити, јер се НИС води као српска компанија.

Свијет 13.09.2014 | 13:50
Гас, ноћна мора за Европу

Југоисточна Европа би највише трпела уколико би Русија обуставила испоруку гаса, а већ се разматрају и последице нових санкција које се односе на нафтни сектор. Већина земља региона је од 80 до 100 одсто зависно од руског гаса и нафте.

"Мислим да ће превладати разуман приступ и да неће бити проблема у транспорту гаса кроз Украјину. То је велико питање, које није лако решити и више је политичко", каже председник Светског нафтног савета Јожеф Тот.

Са нафтним компанијама на регионалном тржишту НИС жели већу сарадњу како би се превазишли проблеми конкуренције која долази са Блиског истока, Америке и Русије, али пре свега да би се осигурало редовно снабдевање.

"Главни непријатељ је криза, сви знају за њу и сви причају о томе. А када смо сви нервозни због исте ствари, када имамо заједничког непријатеља, мислим да је потребно више сарадње", сматра генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Због оваквих кризних ситуација веома је важно имати стратешке резерве гаса, сирове нафте и нафтних деривата.

Чланице Европске уније су обавезне да имају тромесечне резерве, а Србија их још увек нема. Стручњаци предлажу прављење заједничких резерви нафте и гаса.

"Не модел држава по држава већ један јединствен регионални модел обезбеђивања стратешких резерви за овај регион који је мали као потрошач и економски нема потецијале да би могао да испуни све захтеве који се постављају када говоримо о стратешким резервама", каже генерални секретар Националног нафтног комитета Србије, Слободан Соколовић.

Од земаља региона, највећа складишта гаса има Мађарска. Из Владе је најављено да Србија, ако се поремети снабдевање, разматра да закупи додатне количина гаса у Мађарској.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

папагај

13.09.2014 12:14

Обично из криза, револуција људи уче како и који пут бирати, да посљедице буду избјегнуте. Људи о томе мисле, али политичари, мада су људи не, они немају визије. Србија, Босана и Херцеговина, па и остали дио Балкана да је имао визонаре међу политичарима не би уопште ни спомињали Русију и њен гас као извор енергије. Наше балканске ријеке и потоци могу произвести толико електричне енергије да се мјерило у рикверц окреће. Али, да им Сахару даш остала би без ужареног пијеска. А што се тиче зависности. тачно је да Европски дио зависи од руског гаса, али Русија још више од европског ЕУРА. Џаба ти све ако нема ко да то одкупи!! Русија са овом политиком пада на кољена, а то је самостално понижење, а не добијени РАТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

теславио

14.09.2014 00:22

Стварно си глуп папагај. Која то још земља има гас или нафту а нема коме да је прода? Купаца ће увек бити за природне ресурсе. Аутомобиле није лако продати тако да је Немачка у проблемима.

ОДГОВОРИТЕ