Уручен указ о одликовању погинулих бораца

Републичка организација  породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила наредне седмице упутиће захтјев Влади  да се суспендује ранија одлука о преношењу процеса тражења несталих лица на Институт за нестала лица БиХ.

Република Српска 12.09.2014 | 16:13
Уручен  указ о одликовању погинулих бораца

Евидентно је да постоје опструкције у есхумацији и идентификацији несталих Срба те процесуирању одговорних за те злочине, казао је предсједник ове организације Недељко Митровић након уручења указа о додјели одликовања "Медаља заслуга за народ" за 205 погинулих бораца Војске Републике Српске. Указ је уручио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Стоја Ињац изгубила је мужа Јову, који је погинуо на првој линији и сина Момчила,који је као војник Војске Републике Српске заробљен и нестао.

Током  пријема, који је организовао предсједник Републике Српске Милорад Додик због уручивања указа о додјели 205  "Медаља  заслуга за народ" за погинуле борце Војске Републике Српске за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Српске, истакнуто је незадовољство због застоја процесатражења несталих Срба.

Формирањем Института за нестала лица БиХ прије пет година, породице несталих Срба очекивале су да ће се судбине њихових најмилијих разријешити у што краћем року. Међутим, Република Српска још тражи 1678 несталих војника ВРС и цивила.

Због тога ће се од Владе захтјевати  да се нађе модалитет да се суспендује ранија одлука о преношењу процеса тражења на Институт за нестала лица БиХ, нагласио је Митровић.

Савјетник  министра за борачка питања Милан Торбица је, уочи обиљежавања 15. септембра Дана несталих Републике Српске подсјетио да је крајем одбрамбено-отаџбинског рата евидентирано 5250 несталих лица.

Дан несталих Републике Српске биће обиљежен 15. септембра парастосом погинулим и убијеним борцима и цивилима у бањалучком Храму Христа Спаситеља, полагањем вијенаца на споменике погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија, Новом Гробљу и споменику “12 беба” те одржавањем јавне трибуне “Процес тражења несталих”.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар