Uručen ukaz o odlikovanju poginulih boraca

Republička organizacija  porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila naredne sedmice uputiće zahtjev Vladi  da se suspenduje ranija odluka o prenošenju procesa traženja nestalih lica na Institut za nestala lica BiH.

Republika Srpska 12.09.2014 | 16:13
Uručen  ukaz o odlikovanju poginulih boraca

Evidentno je da postoje opstrukcije u eshumaciji i identifikaciji nestalih Srba te procesuiranju odgovornih za te zločine, kazao je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović nakon uručenja ukaza o dodjeli odlikovanja "Medalja zasluga za narod" za 205 poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Ukaz je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Stoja Injac izgubila je muža Jovu, koji je poginuo na prvoj liniji i sina Momčila,koji je kao vojnik Vojske Republike Srpske zarobljen i nestao.

Tokom  prijema, koji je organizovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zbog uručivanja ukaza o dodjeli 205  "Medalja  zasluga za narod" za poginule borce Vojske Republike Srpske za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Srpske, istaknuto je nezadovoljstvo zbog zastoja procesatraženja nestalih Srba.

Formiranjem Instituta za nestala lica BiH prije pet godina, porodice nestalih Srba očekivale su da će se sudbine njihovih najmilijih razriješiti u što kraćem roku. Međutim, Republika Srpska još traži 1678 nestalih vojnika VRS i civila.

Zbog toga će se od Vlade zahtjevati  da se nađe modalitet da se suspenduje ranija odluka o prenošenju procesa traženja na Institut za nestala lica BiH, naglasio je Mitrović.

Savjetnik  ministra za boračka pitanja Milan Torbica je, uoči obilježavanja 15. septembra Dana nestalih Republike Srpske podsjetio da je krajem odbrambeno-otadžbinskog rata evidentirano 5250 nestalih lica.

Dan nestalih Republike Srpske biće obilježen 15. septembra parastosom poginulim i ubijenim borcima i civilima u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja, polaganjem vijenaca na spomenike poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija, Novom Groblju i spomeniku “12 beba” te održavanjem javne tribune “Proces traženja nestalih”.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar