Снажан консензус за прикључење ЕУ

Први замјеник предсједајућег Представничког дома парламента БиХ Божо Љубић рекао је да у БиХ постоји снажан консензус за прикључење ЕУ, али да мањак институционалног капацитета у испуњењу услова представља узрок тренутног застоја у интеграционим процесима.

Босна и Херцеговина 12.09.2014 | 15:57
Снажан консензус за прикључење ЕУ

Љубић је на маргинама Европске конференције предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе у Ослу, имао одвојене састанке са предсједницима Хрватског сабора Јосипом Леком и Скупштине Србије Мајом Гојковић, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Саговорници су се сагласили да је интерес свих земаља региона чланство у ЕУ, те да постоји потреба међусобне сарадње и подршке у том процесу, као и сарадње на реализацији пројеката у области инфраструктуре, енергетике и заштите околине.

Љубић је саговорнике упознао са предстојећим изборима у БиХ, након којих се, како је рекао, очекује брзо успостављање власти која ће имати јасан изборни легитимитет свих конститутивних народа.

Гојковићева је током сусрета са Љубићем рекла да Србија подржава суверенитет и интегритет БиХ и потребу да двије земље сарађују на путу ка ЕУ.

Она је навела потребу наставка парламентарне сарадње, истичући да је Србији основни циљ да постане пуноправна чланица ЕУ.

Леко је рекао да је за Хрватску демократска и европска БиХ више од доброг комшије и обећао сву могућу подршку Хрватске као чланице ЕУ.

Он је истакао је да Хрватска подржава територијални интеритет и суверенитет БиХ, те нагласио потребу да се уставна позиција хрватског народа у БиХ изједначи са друга два народа.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xавиер

12.09.2014 21:41

Који це Нам к.... Унија да Нас поцну Јос и они сисати и комдовати!! Унија је ниста друго него сто је хитлер хтео да њемци владају европом!!

ОДГОВОРИТЕ