Snažan konsenzus za priključenje EU

Prvi zamjenik predsjedajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Božo Ljubić rekao je da u BiH postoji snažan konsenzus za priključenje EU, ali da manjak institucionalnog kapaciteta u ispunjenju uslova predstavlja uzrok trenutnog zastoja u integracionim procesima.

Bosna i Hercegovina 12.09.2014 | 15:57
Snažan konsenzus za priključenje EU

Ljubić je na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope u Oslu, imao odvojene sastanke sa predsjednicima Hrvatskog sabora Josipom Lekom i Skupštine Srbije Majom Gojković, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Sagovornici su se saglasili da je interes svih zemalja regiona članstvo u EU, te da postoji potreba međusobne saradnje i podrške u tom procesu, kao i saradnje na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, energetike i zaštite okoline.

Ljubić je sagovornike upoznao sa predstojećim izborima u BiH, nakon kojih se, kako je rekao, očekuje brzo uspostavljanje vlasti koja će imati jasan izborni legitimitet svih konstitutivnih naroda.

Gojkovićeva je tokom susreta sa Ljubićem rekla da Srbija podržava suverenitet i integritet BiH i potrebu da dvije zemlje sarađuju na putu ka EU.

Ona je navela potrebu nastavka parlamentarne saradnje, ističući da je Srbiji osnovni cilj da postane punopravna članica EU.

Leko je rekao da je za Hrvatsku demokratska i evropska BiH više od dobrog komšije i obećao svu moguću podršku Hrvatske kao članice EU.

On je istakao je da Hrvatska podržava teritorijalni interitet i suverenitet BiH, te naglasio potrebu da se ustavna pozicija hrvatskog naroda u BiH izjednači sa druga dva naroda.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Xavier

12.09.2014 21:41

Koji ce Nam k.... Unija da Nas pocnu Jos i oni sisati i komdovati!! Unija je nista drugo nego sto je hitler hteo da njemci vladaju evropom!!

ODGOVORITE