УЕФА мијења жреб за ЛШ

Систем одређивања повлашћених тимова ускоро би могао да буде другачији, како се не би понављали примери да четвртопласирани тим из националног првенства буде у бољем положају него шампион.

Фудбал 12.09.2014 | 17:30
УЕФА мијења жреб за ЛШ

Неправда би ускоро могла да буде исправљена, најављују из УЕФА за реномирани фудбалски портал Гоал.цом.

Чњеница да је Арсенал, који је прошле сезоне био четврти у првенству Енглеске, био повлашћен у овогодишњем жребу група Лиге шампиона, а шампион Премијер лиге, Манчестер сити није, изнервирала је многе. Посебно навијаче "грађана".

Таквих случајева било је и у прошлости, а да се не би понављали, у европској "кући фудбала" спремни су да промене начин одређивања повлашћених тимова.

До сада, коефицијент се одређивао по претходним наступима клуба у Европи, али и по коефицијенту који носи национално првенство из којег клуб долази. Убудуће, ако УЕФА заиста усвоји промене, осам повлашћених клубова (оних који ће се наћи у првом шеширу приликом жреба за групе Лиге шампиона) чиниће актуелни освајач елитног такмичења и шампиони седам најквалитетнијих европских лига. Уколико победник Лиге шампиона буде и шампион неког од тих првенстава, онда ће се у првом шеширу наћи и шампион лиге која је у том тренутку рангирана као осма по квалитету у Европи.

Коначно и нешто фер од УЕФА (наравно, ако се овај предлог усвоји).

Коментари / 0

Оставите коментар