UEFA mijenja žreb za LŠ

Sistem određivanja povlašćenih timova uskoro bi mogao da bude drugačiji, kako se ne bi ponavljali primeri da četvrtoplasirani tim iz nacionalnog prvenstva bude u boljem položaju nego šampion.

Fudbal 12.09.2014 | 17:30
UEFA mijenja žreb za LŠ

Nepravda bi uskoro mogla da bude ispravljena, najavljuju iz UEFA za renomirani fudbalski portal Goal.com.

Čnjenica da je Arsenal, koji je prošle sezone bio četvrti u prvenstvu Engleske, bio povlašćen u ovogodišnjem žrebu grupa Lige šampiona, a šampion Premijer lige, Mančester siti nije, iznervirala je mnoge. Posebno navijače "građana".

Takvih slučajeva bilo je i u prošlosti, a da se ne bi ponavljali, u evropskoj "kući fudbala" spremni su da promene način određivanja povlašćenih timova.

Do sada, koeficijent se određivao po prethodnim nastupima kluba u Evropi, ali i po koeficijentu koji nosi nacionalno prvenstvo iz kojeg klub dolazi. Ubuduće, ako UEFA zaista usvoji promene, osam povlašćenih klubova (onih koji će se naći u prvom šeširu prilikom žreba za grupe Lige šampiona) činiće aktuelni osvajač elitnog takmičenja i šampioni sedam najkvalitetnijih evropskih liga. Ukoliko pobednik Lige šampiona bude i šampion nekog od tih prvenstava, onda će se u prvom šeširu naći i šampion lige koja je u tom trenutku rangirana kao osma po kvalitetu u Evropi.

Konačno i nešto fer od UEFA (naravno, ako se ovaj predlog usvoji).

Komentari / 0

Ostavite komentar