Уништен споменик српским новинарима

Спомен обележје несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Переницу, које су представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ поставили 21. августа ове године код Ораховца уништено је и однето.

Србија 12.09.2014 | 12:45
Уништен споменик српским новинарима

Спомен обележје је трећу годину за редом исчупано, највероватније градевинском машином или трактором заједно са бетонским постољем и одвуцено на локални пут где је метални део откинут и однесен.

Ову информацију потврдио је председник Друштва новинара Косова и Метохије Будумир Ничић. “Ово је треци пут да односе таблу. Прошле године је “преживела” месец и по дана, ове године 20 дана. Полиција годинама игнорише наше захтеве и пријаве и понаша се као да се ништа није догодило,”- рекао је Ничић.

Ми том таблом никог не желимо да провоцирамо, нити то радимо, на табли пише да тражимо наше колеге које су на том месту последњи пут виђене и нећемо одустати од тога, казао је он.

Постављаћемо је сваке године, све док се не открије судбина наших колега који су били на новинарском задатку. Ово сада нећемо пријављивати полицији, али хоћемо онима за које сматрамо да могу да утичу на полицију да коначно пронађе и казни оне који годинама руше и односе таблу, рекао је Ничић.

На месту где су новинари отети, измеду села Зоциште и Ораховац, представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ 21. августа поставили су обележје на српском и албанском језику на којем пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их." Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зоциште. Били су у аутомобилу "застава 128" плаве боје који никада није пронађен.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар