Uništen spomenik srpskim novinarima

Spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Perenicu, koje su predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara KiM postavili 21. avgusta ove godine kod Orahovca uništeno je i odneto.

Srbija 12.09.2014 | 12:45
Uništen spomenik srpskim novinarima

Spomen obeležje je treću godinu za redom isčupano, najverovatnije gradevinskom mašinom ili traktorom zajedno sa betonskim postoljem i odvuceno na lokalni put gde je metalni deo otkinut i odnesen.

Ovu informaciju potvrdio je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budumir Ničić. “Ovo je treci put da odnose tablu. Prošle godine je “preživela” mesec i po dana, ove godine 20 dana. Policija godinama ignoriše naše zahteve i prijave i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo,”- rekao je Ničić.

Mi tom tablom nikog ne želimo da provociramo, niti to radimo, na tabli piše da tražimo naše kolege koje su na tom mestu poslednji put viđene i nećemo odustati od toga, kazao je on.

Postavljaćemo je svake godine, sve dok se ne otkrije sudbina naših kolega koji su bili na novinarskom zadatku. Ovo sada nećemo prijavljivati policiji, ali hoćemo onima za koje smatramo da mogu da utiču na policiju da konačno pronađe i kazni one koji godinama ruše i odnose tablu, rekao je Ničić.

Na mestu gde su novinari oteti, izmedu sela Zocište i Orahovac, predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara KiM 21. avgusta postavili su obeležje na srpskom i albanskom jeziku na kojem piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih." Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zocište. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar