Санкције за руску нафту

Европска унија објавила је садржај новог пакета санкција Русији, а на мети су се нашле нафтне компаније у државном власништву. Проширена је и "црна листа" руских функционера којима је забрањено да путују и послују у ЕУ.

Свијет 12.09.2014 | 11:44
Санкције за руску нафту

Нафтним компанијама "Росњефт", "Трансњефт" и "Газпромњефт" од данас је забрањен приступ европском финансијском тржишту, а санкције се односе и на пет банака које су с њима повезане.

Сем тога, санкције обухватају забрану извоза оружја у Русију, као и такозване технологије дуалне намене, која се може користити и у цивилне и у војне сврхе, као и забрану извоза опреме за истраживање и експлоатацију нафте, што ће отежати Русији приступ новооткривеним налазиштима у арктичком појасу.

Проширена је "црна листа" руских функционера којима је забрањено да путују и послују у ЕУ, а међу 24 нових имена налази се и Владимир Жириновски, посланик Думе и лидер екстремно националиштичке Либерално-демократске странке.

Одлуку о увођењу санкција Русији због како наводе "агресије на Украјину" чланице ЕУ су донеле у петак прошле недеље, с тим што је примена била одложена док се не види да ли ће се прекид ватре у Украјини одржати.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј је јуче саопштио да ће санкције бити потпуно или делимично укинуте већ крајем месеца уколико ЕУ процени да се спроводи мировни план за Украјину, о коме се још преговара.

Русија је најавила контрамере, које би могле да обухвате забрану увоза аутомобила и неких роба широке потрошње из ЕУ, као и забрану прелета цивилних авиона преко руске територије.

 

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар