Sankcije za rusku naftu

Evropska unija objavila je sadržaj novog paketa sankcija Rusiji, a na meti su se našle naftne kompanije u državnom vlasništvu. Proširena je i "crna lista" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU.

Svijet 12.09.2014 | 11:44
Sankcije za rusku naftu

Naftnim kompanijama "Rosnjeft", "Transnjeft" i "Gazpromnjeft" od danas je zabranjen pristup evropskom finansijskom tržištu, a sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Proširena je "crna lista" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU, a među 24 novih imena nalazi se i Vladimir Žirinovski, poslanik Dume i lider ekstremno nacionalištičke Liberalno-demokratske stranke.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog kako navode "agresije na Ukrajinu" članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što je primena bila odložena dok se ne vidi da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je juče saopštio da će sankcije biti potpuno ili delimično ukinute već krajem meseca ukoliko EU proceni da se sprovodi mirovni plan za Ukrajinu, o kome se još pregovara.

Rusija je najavila kontramere, koje bi mogle da obuhvate zabranu uvoza automobila i nekih roba široke potrošnje iz EU, kao i zabranu preleta civilnih aviona preko ruske teritorije.

 

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar