Различити погледи на независност

У јеку кампање уочи референдума о незавиности Шкотске, славне Шкоти поделили су се у два супротстављена табора - на страну присталица отцепљења стао је глумац Шон Конери, док се ауторка романа о Харију Потеру Џоан К. Роулинг определила за останак у Уједињеном Краљевству.

Свијет 12.09.2014 | 10:31
Различити погледи на независност

Конери, који се прославио улогом Џемса Бонда, одавно се изјашњава као шкотски националиста, а почетком године подржао је независност и "суштинску демократску идеју да је народ Шкотске најбољи чувар сопствене будућности".

С друге стране, Роулингова је поручила да би независност била "историјски велика грешка" и донирала је милион фунти кампањи за останак у унији, пренео је АП.

Конери и Роулинг су међу бројним чувеним Шкотима који су се јавно изјаснили о независности, мада стручњаци сматрају да утицај јавних личности ипак неће бити пресудан за исход референдума 18. септембра.

Међу присталицама самосталности Шкотске су и глумац Џералд Батлер, чланови групе Франц Фердинанд и аутор романа "Трејнспотинг" Ирвин Велш, који је у шали рекао да је Унија "начин да се Шкоти спрече да владају светом".

Ален Каминг, који глуми Илају Голда у серији "Добра жена", допутовао је ове седмице из Њујорка како би подржао кампању за независност.

"Ово је историјски тренутак за све нас. Сада имамо прилику да у овој земљи преузмемо судбину у сопствене руке", рекао је Каминг.

Неке друге славне личности сматрају, међутим, да за Шкотску боље да остане у Уједињеном Краљевству.

Певачица Сузан Бојл најавила је да ће гласати против отцепљења јер сматра да Шкотска може да очува "свој славни идентитет и као део Британије".

Бивши менаџер клуба "Манчестер јунајтид" Алекс Фергусон рекао је да Шкоти који, попут њега, живе у Енглеској "не живе у страној земљи".

"Ми смо део породице Уједињеног Краљевства", казао је Фергусон.

Социолог Елис Кешмор сматра да ставови познатих личности неће пресудно утицати на исход гласања пошто су грађани Шкотске и без тога преокупирани питањем независности.

"То је као такмичење у једењу пите: први залогаји су укусни, а потом вам припадне мука од бројних личности које говоре о теми за коју сумњамо да је уопште разумеју", рекао је Кешмор.

Кампања уочи референдума бацила је светло и на културни јаз између Шкотске и остатка Британије, оценио је АП.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Додик демантује сам себе

12.09.2014 08:34

БЕОГРАД – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за „Данас” да ништа од онога што је рекао Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације, није тачно и да би „тај господин требало да престане са лажима”. Вебер тврди да је Додик намеравао је да уз руску подршку, током анексије Крима, крене у отцепљење Републике Српске, али да га је у томе спречио премијер Србије Александар Вучић. Верујем да је господин Вебер информисан, али је овога пута промашио све, јер је све што је рекао спин и подвала. Не могу да верујем да је и „Данас” пао на те глупости, рекао је Додик. Република Српска наравно да има свој концепт и она ће сходно процени коју имамо кренути у том смеру. Али наш примарни циљ је да појачамо аутономију РС и то је чиста прича, рекао је Додик и напоменуо да је све то део хистерије која се на Западу прави око Русије и Крима, а заборавља се да је Крим сасвим легитимно спровео референдум и касније донео одлуку о приступању Русији. На питање да прокоментарише тврдње Вебера да је у намери да отцепи Републику Српску из федерације БИХ рачунао на подршку Русије, председник РС истиче да приче о отцепљењу нису тачне, али је тачно да је он увек имао добру сарадњу са Русијом. Навео је и да идуће недеље путује у ту пријатељску земљу како би ојачао сарадњу, али није желео да одговори о каквој врсти сарадње је реч. Председник РС негира и Веберове тврдње да га је у намери да крене у отцепљење Републике Српске и остварење дуго најављиваног плана спречио премијер Србије Александар Вучић. „То питање у нашим разговорима није било на дневном реду, иако је статус Републике Српске стална тема”, истакао је Додик. (Фонет)

ОДГОВОРИТЕ