Од данас проширене санкције Русији

Проширене европске санкције Русији које су усвојене прошле недеље ступиће на снагу данас, саопштено је из Европског савета.

Свијет 12.09.2014 | 07:30
Од данас проширене санкције Русији

На удару се нашло пет руских банака и три државне нафтне компаније, којима ће одсад бити забрањен приступ европском тржишту новца, стоји у саопштењу Савета.

Сем тога, санкције обухватају забрану извоза оружја у Русију, као и такозване технологије дуалне намене, која се може користити и у цивилне и у војне сврхе, као и забрану извоза опреме за истраживање и експлоатацију нафте, што ће отежати Русији приступ новооткривеним налазиштима у арктичком појасу.

Европски савет, кога чине представници 28 земаља чланица ЕУ је одлучио и да прошири "црну листу" руских функционера којима је забрањено да путују и послују у ЕУ дода са нова 24 имена, тако да се она сад односи на укупно 119 особа.

Одлуку о увођењу санкција Русији због "агресије" на Украјину чланице ЕУ су донеле у петак прошле недеље, с тим што су одлучиле да одложе примену док не виде да ли ће се прекид ватре у Украјини одржати.

Иако се примирје углавном поштује, а Русија и Украјина разговарају о мировном плану, одлучено је да санкције ступе на снагу од данас, након што та одлука буде објављена у службеној газети ЕУ, када ће бити познат и списак правних и физичких лица на које се санкције односе.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј рекао је да би Европска унија могла да укине санкције Русије уколико извештај који треба да буде урађен до краја септембра, потврди да је спроведен мировни план у Украјини.

Како су пренеле западне агенције, амбасадори ЕУ ће до краја септембра сачинити свеобухватан преглед примене мировног плана у Украјини.

"У зависности од тог прегледа и ситуације на терену, Комисија и ЕЕАС (Дипломатски сервис ЕУ) могу да изађу с предлогом о измени, суспензији или укидању сета санкција, у целини или делимично", навео је Ромпеј.

Коментари / 0

Оставите коментар