Od danas proširene sankcije Rusiji

Proširene evropske sankcije Rusiji koje su usvojene prošle nedelje stupiće na snagu danas, saopšteno je iz Evropskog saveta.

Svijet 12.09.2014 | 07:30
Od danas proširene sankcije Rusiji

Na udaru se našlo pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, stoji u saopštenju Saveta.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropski savet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU doda sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog "agresije" na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu od danas, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej rekao je da bi Evropska unija mogla da ukine sankcije Rusije ukoliko izveštaj koji treba da bude urađen do kraja septembra, potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.

Kako su prenele zapadne agencije, ambasadori EU će do kraja septembra sačiniti sveobuhvatan pregled primene mirovnog plana u Ukrajini.

"U zavisnosti od tog pregleda i situacije na terenu, Komisija i EEAS (Diplomatski servis EU) mogu da izađu s predlogom o izmeni, suspenziji ili ukidanju seta sankcija, u celini ili delimično", naveo je Rompej.

Komentari / 0

Ostavite komentar