САД: 13. година од терористичких напада

Американци су данас обиљежили 13. годишњицу терористичких напада на Њујорк и Вашингтон свечаном церемонијом, а предсједник Барак Обама је у Бијелој кући одржао минут ћутње у знак сјећања на жртве.

Свијет 11.09.2014 | 18:51
САД: 13. година од терористичких напада

Обама, његова супруга Мишел, потпредсједник Џозеф Бајден и особље Бијеле куће окупили су се на травњаку испред Бијеле куће, на церемонији којом су одали пошту жртвама напада од 11. септембра 2001.

Предсједнички пар ће потом учествовати на церемонији у Пентагону, пренео је АП.

У Њујорку, чланови породица жртава присуствовали су традиционалном читању имена жртава и одржали минут ћутње у Меморијалном центру, који ће касније данас бити отворен и за остале грађане.

На мјесту гдје су се налазиле куле Свјетског трговинског центра, срушеног када су у њега ударила два авиона, у међувремену је скоро завршена изградња новог Центра, који треба да буде отворен за годину дана.

Неки од оних који су у нападима изгубили блиске чланове породице сматрају да су те промјене нормалне и да чине дио процеса исцјељења од туге, док други мисле да је то знак да трагедија полако почиње да пада у заборав.

"Умјесто мирног мјеста за размишљање, (меморијални парк) постао је мјесто гдје дјеца трчкарају", каже Ненси Ни, чији је брат, ватрогасац Џорџ Кејн, страдао у нападу на СТЦ. "Неки људи заборављају да је ово ипак гробље. Ја никада не бих ишла у Музеј холокауста и сликала 'селфије'."

Дебра Барлингејм, чији је брат Чарлс Барлингејм био пилот отетог авиона који је ударио у Пентагон, каже, међутим, да јој је "срце заиграло" када је видјела да ниче нови СТЦ.

"И даље се тако осјећам јер је то симбол онога што је прошла наша земља", додала је она.

Мери Фечет, која је у терористичком нападу изгубила сина, сматра да су Меморијални центар и Национални музеј 11. септембар, који је отворен у мају, веома важни за све оне који су изгубили вољене.

Предсједник САД Барак Обама рекао је, у обраћању нацији дан уочи 13. годишњице, да САД "не могу да избришу сваки траг зла у свијету" и да "мале групе убица имају капацитет да (свијету) нанесу велику штету. То је био случај прије 11. септембра и то је истина и данас".

Агенција АП је навела да је овогодишња Обамина реторика, у односу на претходне године, мање тријумфална због опасности која долази од екстремиста Исламске државе.

Иако нема конкретне пријетње у овом тренутку за Њујорк, ваздушни удари у Ираку, конфликт у Сирији и јачање џихадиста Исламске државе представљају најсложенију терористичку опасност од 2001, упозорила је њујоршка полиција.

Недавна погубљења двојице америчких новинара додатно бацају сенку на годишњицу сјећања на жртве трагичних напада прије 13 година.

Шест од 10 Американаца је веома забринуто због успона исламског екстремизма широм свијета, показује најновије истраживање јавног мњења Истраживачког центра "Пју" (Пеw).

Градоначелник Њујорка Бил де Бласио рекао је да је увијек на опрезу да би слични напади могли да се понове.

"Одговорност коју имам данас створена је тог ужасног дана", рекао је Де Бласио, истакавши да "шта год било на вијестима, ми смо у стању приправности".

"Ми смо већ били мета прије годину дана и годину прије тога. Не очекујем промјену током мог мандата градоначелника", додао је Де Бласио, који је у јануару ове године ступио на дужност њујоршког градоначелника.

Њујоршка полиција је, као и претходних година, спремна и појачала је прикупљање обавјештајних података и "видљивост".

То значи, како је рекао шеф њујорске полиције Вилијам Бретон, да су "на ногама" на хиљаде полицајаца у специјализованим тимовима, посебно обучени пси за откривање бомби, посебни тимови који користе радиоактивне уређаје и другу виоску технологију за откривање
експлозива.

У нападима на куле СТЦ у Њујорку и Пентагон у Вашингтону, као и у обарању четвртог отетог авиона у Пенсилванији, погинуло је 2.977 људи. Терористичке нападе извршили су припадници Ал Каиде.

Акција 19 припадника Ал Каиде почела је тако што су отели четири путничка авиона који су узлетјели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону.

Отмичари су ушли у кабине авиона и, користећи ножеве за сјечење папира које су прошверцовали у авион, убили пилоте и преузели контролу над летјелицама.

Први авион "Американ ерлајнса" је у 8.46 ударио у сјеверну кулу СТЦ. Недуго потом, други отети авион компаније "Јунајтед" ударио је у јужну кулу, а трећи отети авион у сједиште Пентагона.

Из кула Близнакиња у Њујорку свега је 20 људи, који су били на спратовима изнад мјеста удара, успјело безбједно да напусти зграде прије него што су се урушиле.

Меду жртвама 11. септембра било је и 372 странаца, међу којима и један држављанин Србије.

Огромне жртве су претрпјели њујоршки ватрогасци, чијих је 343 колега погинуло у паду "близнакиња", док су покушавали да помогну повријеђенима да напусте зграде.

Касније су одговарајуће службе САД оцијениле да је "мозак" напада који су се догодили био Халид Шеик Мухамед. Послије опсежне потраге он је ухваћен марта 2003. у Пакистану, а у фебруару 2008. оптужен је за ратни злочцин.

Командоси америчке војске извели су у прољеће 2011. препад на једно имање у Пакистану гдје се крио Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД, и ликвидирале га, о чему је Обама извјестио нацију и читав свијет.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ја

11.09.2014 18:27

То није био напад на њих него су они напали сами себе да би могли да нападају друге "невине" дрзаве за своју корист!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИРКО

11.09.2014 21:07

Ако пажљиво погледате "снимак" улетања авиона у зграду видећете: 1 Авион цео улеће у зграду са све крилима која су ударила попреко на неколико спратова. 2 Ни један део авиона није отпао, већ је све улетело у зграду (као у цртанцу) 3 Пошто знамо да се авиони граде од алуминијума да су крила шупља и у њима носе гориво, да је нос авиона шупаљ... Питам се да ли је зграда од сира или стиропора... а не од армираног бетона протканог челичном конструкцијом? Ако гледате Националну Географију о авионским катастрофама, све ће Вам бити јасно. Ово је још једна АМЕРИЧКА ЛАЖ! Сами су минирали, направили цртанац и бомбардовали Авганистан. Пре њиховог доласка Авганистан је био су мали произвођачи хероина, а сад су триста пута већи произвођачи. Не треба много мозга да се све повеже, и добијете име највећег дистрибутера на свету. Е то је та демократија !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањолучанин

11.09.2014 22:57

Е ,ал га убоде господине Пирко,свака част.А термин

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан...

12.09.2014 00:33

Кога ли је ова вијест погодила и дирнула данас,(само продице настрадалих и никог нормалног висе),а цији би авион,које компаније сто се "заби" у Пентагон... Кретени према свом сопственом народу,јадан је то народ,ста све мора да трпи....

ОДГОВОРИТЕ