SAD: 13. godina od terorističkih napada

Amerikanci su danas obilježili 13. godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington svečanom ceremonijom, a predsjednik Barak Obama je u Bijeloj kući održao minut ćutnje u znak sjećanja na žrtve.

Svijet 11.09.2014 | 18:51
SAD: 13. godina od terorističkih napada

Obama, njegova supruga Mišel, potpredsjednik Džozef Bajden i osoblje Bijele kuće okupili su se na travnjaku ispred Bijele kuće, na ceremoniji kojom su odali poštu žrtvama napada od 11. septembra 2001.

Predsjednički par će potom učestvovati na ceremoniji u Pentagonu, preneo je AP.

U Njujorku, članovi porodica žrtava prisustvovali su tradicionalnom čitanju imena žrtava i održali minut ćutnje u Memorijalnom centru, koji će kasnije danas biti otvoren i za ostale građane.

Na mjestu gdje su se nalazile kule Svjetskog trgovinskog centra, srušenog kada su u njega udarila dva aviona, u međuvremenu je skoro završena izgradnja novog Centra, koji treba da bude otvoren za godinu dana.

Neki od onih koji su u napadima izgubili bliske članove porodice smatraju da su te promjene normalne i da čine dio procesa iscjeljenja od tuge, dok drugi misle da je to znak da tragedija polako počinje da pada u zaborav.

"Umjesto mirnog mjesta za razmišljanje, (memorijalni park) postao je mjesto gdje djeca trčkaraju", kaže Nensi Ni, čiji je brat, vatrogasac Džordž Kejn, stradao u napadu na STC. "Neki ljudi zaboravljaju da je ovo ipak groblje. Ja nikada ne bih išla u Muzej holokausta i slikala 'selfije'."

Debra Barlingejm, čiji je brat Čarls Barlingejm bio pilot otetog aviona koji je udario u Pentagon, kaže, međutim, da joj je "srce zaigralo" kada je vidjela da niče novi STC.

"I dalje se tako osjećam jer je to simbol onoga što je prošla naša zemlja", dodala je ona.

Meri Fečet, koja je u terorističkom napadu izgubila sina, smatra da su Memorijalni centar i Nacionalni muzej 11. septembar, koji je otvoren u maju, veoma važni za sve one koji su izgubili voljene.

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je, u obraćanju naciji dan uoči 13. godišnjice, da SAD "ne mogu da izbrišu svaki trag zla u svijetu" i da "male grupe ubica imaju kapacitet da (svijetu) nanesu veliku štetu. To je bio slučaj prije 11. septembra i to je istina i danas".

Agencija AP je navela da je ovogodišnja Obamina retorika, u odnosu na prethodne godine, manje trijumfalna zbog opasnosti koja dolazi od ekstremista Islamske države.

Iako nema konkretne prijetnje u ovom trenutku za Njujork, vazdušni udari u Iraku, konflikt u Siriji i jačanje džihadista Islamske države predstavljaju najsloženiju terorističku opasnost od 2001, upozorila je njujorška policija.

Nedavna pogubljenja dvojice američkih novinara dodatno bacaju senku na godišnjicu sjećanja na žrtve tragičnih napada prije 13 godina.

Šest od 10 Amerikanaca je veoma zabrinuto zbog uspona islamskog ekstremizma širom svijeta, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja Istraživačkog centra "Pju" (Pew).

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da je uvijek na oprezu da bi slični napadi mogli da se ponove.

"Odgovornost koju imam danas stvorena je tog užasnog dana", rekao je De Blasio, istakavši da "šta god bilo na vijestima, mi smo u stanju pripravnosti".

"Mi smo već bili meta prije godinu dana i godinu prije toga. Ne očekujem promjenu tokom mog mandata gradonačelnika", dodao je De Blasio, koji je u januaru ove godine stupio na dužnost njujorškog gradonačelnika.

Njujorška policija je, kao i prethodnih godina, spremna i pojačala je prikupljanje obavještajnih podataka i "vidljivost".

To znači, kako je rekao šef njujorske policije Vilijam Breton, da su "na nogama" na hiljade policajaca u specijalizovanim timovima, posebno obučeni psi za otkrivanje bombi, posebni timovi koji koriste radioaktivne uređaje i drugu viosku tehnologiju za otkrivanje
eksploziva.

U napadima na kule STC u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu, kao i u obaranju četvrtog otetog aviona u Pensilvaniji, poginulo je 2.977 ljudi. Terorističke napade izvršili su pripadnici Al Kaide.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sječenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letjelicama.

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" je u 8.46 udario u sjevernu kulu STC. Nedugo potom, drugi oteti avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu, a treći oteti avion u sjedište Pentagona.

Iz kula Bliznakinja u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo bezbjedno da napusti zgrade prije nego što su se urušile.

Medu žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, među kojima i jedan državljanin Srbije.

Ogromne žrtve su pretrpjeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu "bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade.

Kasnije su odgovarajuće službe SAD ocijenile da je "mozak" napada koji su se dogodili bio Halid Šeik Muhamed. Poslije opsežne potrage on je uhvaćen marta 2003. u Pakistanu, a u februaru 2008. optužen je za ratni zločcin.

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD, i likvidirale ga, o čemu je Obama izvjestio naciju i čitav svijet.


Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ja

11.09.2014 18:27

To nije bio napad na njih nego su oni napali sami sebe da bi mogli da napadaju druge "nevine" drzave za svoju korist!

ODGOVORITE
Name

PIRKO

11.09.2014 21:07

Ako pažljivo pogledate "snimak" uletanja aviona u zgradu videćete: 1 Avion ceo uleće u zgradu sa sve krilima koja su udarila popreko na nekoliko spratova. 2 Ni jedan deo aviona nije otpao, već je sve uletelo u zgradu (kao u crtancu) 3 Pošto znamo da se avioni grade od aluminijuma da su krila šuplja i u njima nose gorivo, da je nos aviona šupalj... Pitam se da li je zgrada od sira ili stiropora... a ne od armiranog betona protkanog čeličnom konstrukcijom? Ako gledate Nacionalnu Geografiju o avionskim katastrofama, sve će Vam biti jasno. Ovo je još jedna AMERIČKA LAŽ! Sami su minirali, napravili crtanac i bombardovali Avganistan. Pre njihovog dolaska Avganistan je bio su mali proizvođači heroina, a sad su trista puta veći proizvođači. Ne treba mnogo mozga da se sve poveže, i dobijete ime najvećeg distributera na svetu. E to je ta demokratija !

ODGOVORITE
Name

Banjolučanin

11.09.2014 22:57

E ,al ga ubode gospodine Pirko,svaka čast.A termin

ODGOVORITE
Name

normalan...

12.09.2014 00:33

Koga li je ova vijest pogodila i dirnula danas,(samo prodice nastradalih i nikog normalnog vise),a ciji bi avion,koje kompanije sto se "zabi" u Pentagon... Kreteni prema svom sopstvenom narodu,jadan je to narod,sta sve mora da trpi....

ODGOVORITE