Хашки тужилац одао почаст српским жртвама

Тужилац Механизма за међународне кривичне судове, институције која ће наставити посао Хашког трибунала, Хасан Џелоу посјетио је данас Брадину село код Коњица у којем је 25. маја 1992. године убијено преко 50 српских цивила, а више стотина одведено у логоре.

Република Српска 11.09.2014 | 17:48
Хашки тужилац одао почаст српским жртвама

Џелоу је одао почаст српским жртвама али преживјелим и породицама настрадалих није могао рећи када ће одговорни за тај злочин бити изведени пред лице правде.

У једном дану, 25. маја '92. године припадници тзв. Армије БиХ и ХВО-а убили су преко 20 мјештана Брадине и закопали их испред православне цркве у том селу коју су потом запалили. Наредних дана убијено је још 30-ак Срба, а они који су имали срећу да преживе клање и убијање, отјерани су у логоре гдје је настављено злостављање. 

Злочинци нису бирали жртве, убијани су и мучени старци, жене и дјеца.

,,Овдје у масовној гробници сахрањена је и моја бака Сава, очева мајка'', свједочи Драган Глигоревић показујићи међу 12 убијених Глигорића име 80-огодишње Саве.

,,Бака је умрла од глади'', свједочи Драган и наставља:,,Мог братића који је тада имао 11 мјесеци такође су малтретирали. Све нас који смо презивјело масакр отјерали су у логор Челебић, затим у логор на Мусалу па у логор Трново. Свашта сам преживио. Батине, физичко и психичко малтретирање.''

Тужилац Механизма за међународне кривичне судове Хасан Џелоу каже да је нешто о злочину у Брадини чио и раније у Хагу. Данас је дошао да ода почаст жртвама и изрази солидарност са преживјелим и породицама настрадалих.

,,Јако нам је жао због онога што се овдје догодило. Дошао сам да кажем да имате подршку међународне заједнице, Хашког трибунала и Механизма за међународне кривичне судове који ће ускоро преузети одговорност за процесуирање злочина који су се десили на овим просторима. Ви знате да се Хашки трибунал бавио овим злочином у оквиру предмета Челебић. Потрудићемо се да сви који су починили овај злочин буду процесуирани пред домаћим правосуђем.''

Џелоу признаје да процесуирање иде споро али обећава да ће правосуђу БиХ помоћи да ријеши тај и све остале предмете ратних злочина у БиХ. Џелоу је посјетио и православну цркву у Брадини, обновљену, али без вјерника, јер од некадашњих 900 Срба у Брадини данас живи само један.

,,У овом селу тренутно живи само Марко Мркајић а неколико породица долази повремено, љети. Сви преживјели Срби из овог села су расељени, широм свијета. У цркви службу имамо само једном годишње, на дан злочина'', каже свештеник Милан Бужанин парох коњички.

Иако Хасан Џелоу није дао пуно наде породицама настадалих да ће одговорни за злочине одговарати, он је први хашки тужилац који је посјетио једно српско стратиште у БиХ.

,,Поздрављамо гест господина Џелоуа, међутим он треба да зна да је већ био на највећој масовној гробници у БиХ а можда и Европи. То је град Сарајево'', поручује предсједник Удружења несталох Срба Сарајевско-романијске регије Милан Мандић и подсјећа  да је у Сарајеву током рата убијено више хиљада Срба те да се и 20 година након рата још увијек трага за тијелима више од 300 несталих сарајевских Срба.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Симо

11.09.2014 20:36

Хасан да помогне у процесуирању злоцине на Србима, дајте људи додјите памети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провокације

13.09.2014 06:09

Могао је да не долази,најблазе рецено.

ОДГОВОРИТЕ