Haški tužilac odao počast srpskim žrtvama

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, institucije koja će nastaviti posao Haškog tribunala, Hasan Dželou posjetio je danas Bradinu selo kod Konjica u kojem je 25. maja 1992. godine ubijeno preko 50 srpskih civila, a više stotina odvedeno u logore.

Republika Srpska 11.09.2014 | 17:48
Haški tužilac odao počast srpskim žrtvama

Dželou je odao počast srpskim žrtvama ali preživjelim i porodicama nastradalih nije mogao reći kada će odgovorni za taj zločin biti izvedeni pred lice pravde.

U jednom danu, 25. maja '92. godine pripadnici tzv. Armije BiH i HVO-a ubili su preko 20 mještana Bradine i zakopali ih ispred pravoslavne crkve u tom selu koju su potom zapalili. Narednih dana ubijeno je još 30-ak Srba, a oni koji su imali sreću da prežive klanje i ubijanje, otjerani su u logore gdje je nastavljeno zlostavljanje. 

Zločinci nisu birali žrtve, ubijani su i mučeni starci, žene i djeca.

,,Ovdje u masovnoj grobnici sahranjena je i moja baka Sava, očeva majka'', svjedoči Dragan Gligorević pokazujići među 12 ubijenih Gligorića ime 80-ogodišnje Save.

,,Baka je umrla od gladi'', svjedoči Dragan i nastavlja:,,Mog bratića koji je tada imao 11 mjeseci takođe su maltretirali. Sve nas koji smo prezivjelo masakr otjerali su u logor Čelebić, zatim u logor na Musalu pa u logor Trnovo. Svašta sam preživio. Batine, fizičko i psihičko maltretiranje.''

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hasan Dželou kaže da je nešto o zločinu u Bradini čio i ranije u Hagu. Danas je došao da oda počast žrtvama i izrazi solidarnost sa preživjelim i porodicama nastradalih.

,,Jako nam je žao zbog onoga što se ovdje dogodilo. Došao sam da kažem da imate podršku međunarodne zajednice, Haškog tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične sudove koji će uskoro preuzeti odgovornost za procesuiranje zločina koji su se desili na ovim prostorima. Vi znate da se Haški tribunal bavio ovim zločinom u okviru predmeta Čelebić. Potrudićemo se da svi koji su počinili ovaj zločin budu procesuirani pred domaćim pravosuđem.''

Dželou priznaje da procesuiranje ide sporo ali obećava da će pravosuđu BiH pomoći da riješi taj i sve ostale predmete ratnih zločina u BiH. Dželou je posjetio i pravoslavnu crkvu u Bradini, obnovljenu, ali bez vjernika, jer od nekadašnjih 900 Srba u Bradini danas živi samo jedan.

,,U ovom selu trenutno živi samo Marko Mrkajić a nekoliko porodica dolazi povremeno, ljeti. Svi preživjeli Srbi iz ovog sela su raseljeni, širom svijeta. U crkvi službu imamo samo jednom godišnje, na dan zločina'', kaže sveštenik Milan Bužanin paroh konjički.

Iako Hasan Dželou nije dao puno nade porodicama nastadalih da će odgovorni za zločine odgovarati, on je prvi haški tužilac koji je posjetio jedno srpsko stratište u BiH.

,,Pozdravljamo gest gospodina Dželoua, međutim on treba da zna da je već bio na najvećoj masovnoj grobnici u BiH a možda i Evropi. To je grad Sarajevo'', poručuje predsjednik Udruženja nestaloh Srba Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i podsjeća  da je u Sarajevu tokom rata ubijeno više hiljada Srba te da se i 20 godina nakon rata još uvijek traga za tijelima više od 300 nestalih sarajevskih Srba.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Simo

11.09.2014 20:36

Hasan da pomogne u procesuiranju zlocine na Srbima, dajte ljudi dodjite pameti .

ODGOVORITE
Name

Provokacije

13.09.2014 06:09

Mogao je da ne dolazi,najblaze receno.

ODGOVORITE