Збогом златној шпанској генерацији!

Како ће остали погледати Гасола и Навара у очи? Не знамо. Али, они и поред дебакла одлазе у историју као највећи тандем шпанске кошарке свих времена и треба их испратити како доликује... О осталима? Други пут...

Кошарка 11.09.2014 | 16:30
Збогом златној шпанској генерацији!

Злато са Светског првенства у Јапану 2006. године, два злата са европских првенстава у Пољској 2009. и Литванији 2011. године, сребро са Олимпијских игара у Енглеској 2012. године и бронза са Европског првенства у Словенији 2013. године.

Није мало. Нимало!

Али, ако питате њих, могло је више...

Ова генерација шпанских кошаркаша, предвођена пре свих Пау Гасолом и Хуаном Карлосом Наваром, мада и неизоставним Фелипеом Рејесом, одлази са велике сцене погнуте главе, после - може се рећи - дебакла пред својим навијачима, јер...

Све је било спремно за финале Шпанија - САД, али догодило се да је "фурија" елиминисана у четвртфиналу Светског првенства 2014. године у својој земљи. Тај притисак, као када су 2007. организовали ЕП и изгубили од Руса, такође у Мадриду, Шпанци ни овог пута нису могли да поднесу, а све су вешто искористили Французи, који су их трећи пут зауставили на путу ка финалу:

2005. године у СЦГ на Европском првенству, прошле сезоне на ЕП у Словенији и сада, на Мундобаскету у Шпанији.

Гасол и Наваро, без обзира на овај тужан крај без спектакла са "Тимом снова", остаће упамћени као највећи тандем шпанске репрезентативне кошарке, који је - како смо то већ навели, донео овој земљи пет медаља са највећих турнира широм света.

Иронично, једини двоцирени у поразу од Француза у Мадриду били су баш - Гасол и Наваро, момци рођени 1980. године у Барселони.

Њихово годиште је и Рејес, који би такође требало да се повуче после пораза од Француза, а близу им је и Хозе Калдерон (1981).

Остали? Знатно су млађи, али и знатно плашљивији, без каректера шампиона, што су уосталом показали и у четвртфиналу са драстично ослабљеним Французима. Гледаћемо их још, али их се плашити више нико никада неће...

...пре ће бити да ћемо се уплашити да се Руди Фернандез не повреди одбијајући се од блок, да се Серхио Љуљ не изгребе падајући у рекламе, да Серхију Родригезу неко не поломи руку или Рикију Рубију неко не поломи нос.

Како је нова генерација "флопера" постала бројчано јача у тиму Шпаније, тако су и Гасол и Наваро губили на свом утицају у тиму и на паркету.

Коментари / 0

Оставите коментар