Zbogom zlatnoj španskoj generaciji!

Kako će ostali pogledati Gasola i Navara u oči? Ne znamo. Ali, oni i pored debakla odlaze u istoriju kao najveći tandem španske košarke svih vremena i treba ih ispratiti kako dolikuje... O ostalima? Drugi put...

Košarka 11.09.2014 | 16:30
Zbogom zlatnoj španskoj generaciji!

Zlato sa Svetskog prvenstva u Japanu 2006. godine, dva zlata sa evropskih prvenstava u Poljskoj 2009. i Litvaniji 2011. godine, srebro sa Olimpijskih igara u Engleskoj 2012. godine i bronza sa Evropskog prvenstva u Sloveniji 2013. godine.

Nije malo. Nimalo!

Ali, ako pitate njih, moglo je više...

Ova generacija španskih košarkaša, predvođena pre svih Pau Gasolom i Huanom Karlosom Navarom, mada i neizostavnim Felipeom Rejesom, odlazi sa velike scene pognute glave, posle - može se reći - debakla pred svojim navijačima, jer...

Sve je bilo spremno za finale Španija - SAD, ali dogodilo se da je "furija" eliminisana u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2014. godine u svojoj zemlji. Taj pritisak, kao kada su 2007. organizovali EP i izgubili od Rusa, takođe u Madridu, Španci ni ovog puta nisu mogli da podnesu, a sve su vešto iskoristili Francuzi, koji su ih treći put zaustavili na putu ka finalu:

2005. godine u SCG na Evropskom prvenstvu, prošle sezone na EP u Sloveniji i sada, na Mundobasketu u Španiji.

Gasol i Navaro, bez obzira na ovaj tužan kraj bez spektakla sa "Timom snova", ostaće upamćeni kao najveći tandem španske reprezentativne košarke, koji je - kako smo to već naveli, doneo ovoj zemlji pet medalja sa najvećih turnira širom sveta.

Ironično, jedini dvocireni u porazu od Francuza u Madridu bili su baš - Gasol i Navaro, momci rođeni 1980. godine u Barseloni.

Njihovo godište je i Rejes, koji bi takođe trebalo da se povuče posle poraza od Francuza, a blizu im je i Hoze Kalderon (1981).

Ostali? Znatno su mlađi, ali i znatno plašljiviji, bez karektera šampiona, što su uostalom pokazali i u četvrtfinalu sa drastično oslabljenim Francuzima. Gledaćemo ih još, ali ih se plašiti više niko nikada neće...

...pre će biti da ćemo se uplašiti da se Rudi Fernandez ne povredi odbijajući se od blok, da se Serhio Ljulj ne izgrebe padajući u reklame, da Serhiju Rodrigezu neko ne polomi ruku ili Rikiju Rubiju neko ne polomi nos.

Kako je nova generacija "flopera" postala brojčano jača u timu Španije, tako su i Gasol i Navaro gubili na svom uticaju u timu i na parketu.

Komentari / 0

Ostavite komentar