Тањуг: Како је Српска избјегла да буде ново жариште?!

Председник Републике Српске Милорад Додик намеравао је, током анексије Крима, да крене у отцепљење Републике Српске, тврдећи да има руску подршку, али га је премијер Србије Александар Вучић у томе зауставио, тврди Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације.

Република Српска 11.09.2014 | 14:44
Тањуг: Како је Српска избјегла да буде ново жариште?!

Вебер, један од аутора студије "Западни Балкан и украјинска криза - промењена игра за политику ЕУ и САД", рекао је за Радио Слободна Европа да су он и његов колега Курт Басојнер током израде судије случајно наишли на ту информацију, али да је она потврђена из више извора и да је за то "знао цео западни дипломатски кор."

"У тим информацијама се открива да је Милорад Додик, председник Републике Српске, на почетку руске анексије Крима звао Александра Вучића, премијера Србије и да је хтео озбиљно да искористи ту ситуацију да крене у спровођење онога чиме годинама прети, али да га је премијер Вучић у томе спречио", рекао је Вебер.Вебер каже да му те информације делују убедљиво.

"Ми смо, наиме, у више наврата видели наступе премијера Вучића који сведоче томе у прилог. Када је, рецимо, претпоследњи пут, крајем јуна, био у посети Немачкој, и када је био притиснут питањима неких немачких новинара о свом одласку на отварање Андрићграда, Вучић је јасно показао да Влада Србије не дели позицију Додика", рекао је Вебер.

Вебер је рекао да "није јасно" да ли је Додик имао руску подршку за тај корак и да му теза да је Москва планирала да у тренутку анексије Крима отвори још једно жариште - и то не у Молдавији, Придњестровљу или Грузији него у Републици Српској, "није уверљива"."Пре бих рекао да је Додик веровао да ће имати руску подршку", рекао је Вебер.

Он је рекао да је пре две године рађена студија о односу руководства Србије према челнику Републике Српске, када је на власти још била Демократска странка тадашњег председника Србије Бориса Тадића, По њему, Тадић је прилично користио тај" братски однос" са Додиком за свој "национални имиџ", али иза кулиса није могао да контролише Додика, "који је и њему представљао проблем".

"Вучић је, за разлику од Тадића, према Додику успоставио дистанцу", рекао је Вебер и додао да је премијер Србије у мају на прес конференцији са Додиком, који је тада поново ставио под упитник егзистенцију државе Босне и Херцеговине, рекао да то није позиција Владе Србије

Извор: Тањуг

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

јустице

11.09.2014 12:47

Папак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик је за пензије сазрео

11.09.2014 12:50

Милорад Додик треба да се што прије политички пензионише,за добро свих нас, јер његова политика, јавна реторика и уопште све што је у вези с њим је толико "запаљиво" попут керозина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

11.09.2014 12:52

Ово су јос једне глупости или овај Вебер нема паметнија посла па писе глупости или се удвара Вуцицу,како је то Милорад могао да изазове гузву,ови из ЕУ,никако да схвате да су дјихадлије и вехабије опасност по регион а не ми Срби , неби ме зацудило да осуде Србе за стварање исламске дрзаве у Ираку и Сирији

ОДГОВОРИТЕ
Name

мбл

11.09.2014 12:53

Сваки нормалан човјек не мозе из више разлога подржати став Додика, а Вуциц дјелује као добар политичар и што је много битније добар човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мд.

11.09.2014 13:14

Мд о чему ти трабуњас, сигурно је да су Срби пријетња уколико покусају да се РС отцијепи.Онда на сцену ступају Муслимани и патриоте Босне и ето ти новог рата и које крив знасе. Боље је Додику да се испари из ових простора да не завадја народе јер ако покуса отцјепљење највјероватније да би и РС нестала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аргумент

11.09.2014 13:15

Онај ко је све извртао и нон-стоп лагао 8 година, наравно да се не може одрећи тог свох јединог аргумента. Развалио је РС да се иста неће скоро опоравити. И још је толико дрзак да се по четврти пут кандидује. Као да у РС не постоји нико други. А сви нормални, образовани су далеко бољи од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан СББН

11.09.2014 13:26

Какав он и његово одцјепљење.Платио је овај текст,као и Миломиру за гостовање у Цирилици.Хоце да се показе да је он као несто хтео,а као неко му није дао.Нема он ону ствар.Њега кад додју они са маскама да воде он це се упискити од страха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

11.09.2014 13:28

Ста се палите на наруцене текстове Милиног изборног стаба.Какав рат,какво одцјепљење...Ајмо да радимо...Посла пара...да не размисљам сваки дан како дјецу да исколујем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

11.09.2014 13:30

Додик је давно отцијепио Републику Српску од свакога и од свега-довео је до руба пропасти,и земљу и народ у њој.Вријеме му је за неповрат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајње вријеме

11.09.2014 13:34

СИПА вријеме је за Додика, шта чекате крећите у акцију, овај пут без маски слободно.Мир и само мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станојко

11.09.2014 13:37

Додик се надао подрсци Русије али га је Европа процитала,Русији мозда и одговара некакав рат на Балкану пред вратима ЕУ,нису дјабе досли Британски Специјалци а нити додик припрема своју Полицију, дјаба видљиво је да је несто спремо,такво несто му је једина санса да се извуце од закона за све своје криминалне радње а ти народе се убијај и мрзи док цу је са васим новцем негде у Израелу или Русији узивати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

11.09.2014 13:41

Додик трчи ко мало ждријебе пред руду! Али ако се зајури к'о коњ оде и он и РС, на сметлиште историје.'

ОДГОВОРИТЕ
Name

очигледно

11.09.2014 14:02

Очигледно Вучић нам поново нешто муља иза леђа, и увлачи се западу. ВУЧИЋУ ОДЛАЗИ, Додик за свесрпског предсједника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

11.09.2014 14:03

Просли пут 500.000 арапа долази у БиХ, вехабије купују земљу по Српској, 5.000 иранских агената. Али он се успио изборити сам против свих. Сада оце да одцепи РС али му Вуциц не да. Сутра: искорењује глад у Африци, савјетује Меркелову како да води економију. Ово му додје као нека хумористицка серија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

11.09.2014 14:05

Ма одцијепили сте ви нас од свих.Као С.Кореја смо.Нити ко долази у Б.Луку,нити ви игдје идете.Отписани сте од свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

11.09.2014 14:21

Русија је велики играц на медјународној сцени цији се став увазава.Ту позицију увазава и Србија.Да је Миле Додик имао подрску Русије да се одвоји Република Српска до тог одвајања би и досло.МИЛОКРАД ПОНОВО ЛАЗЕ!!!Да Руси заиста зеле независност Републике Српске зар мислите да би Влада Србије могла због својих односа са Русијом имати другацији став по том питању?Ово је исто као и са недавном изјавом да су Американци били заинтересовани за независност РС ако им се уплати одредјена сума новаца.Све су то лази из Милетове кухиње!Независност свакако мора доци једног дана,ако нисмо могли заједно остати у СФРЈ не моземо ни у тзв.Босни,али Милорад нема ону ствар да то изгура.Знају Руси да Миле лазе,бас це због нас Путин јос висе да загомба са Америком а Вуциц је као веци играц од Путина па мозе да спреци Додика у нецему.Онај ко је повјеровао у овај текст има веома мали ИQ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре мд

11.09.2014 14:21

А ти би да нестане Република СРПСКА. Па био Додик на власти или не био Република Српска је вјечна ти не брини за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

11.09.2014 14:25

За оцигледно.Ти или си Додиков син или брат.Од свега сто си рекао оцигледно је само да си ти глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик пријети свјетском миру

11.09.2014 14:50

Срећа па је Вучић реаговао и спријечио почетак Трећег свјетског рата на чему Додик упорно ради. Чуди ме само да ово Васковић није још открио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре мд

11.09.2014 14:57

Е сад се морам и насмијат.Видим на коментар колико је негативних лајкова. Како су муслимани или како себе називају башњаци активни кад им се каже да је РЕПУБЛИКА СРПСКА вјечна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

11.09.2014 15:12

Знаци зато су се прикупиле енглеске војне јединице(оне исте из Рамица) у Сарајеву предходних мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

волим сто сам глуп

11.09.2014 15:50

докле год буде глупих бит це и додика,изметбеговица,лазгумдзије,силајздица...ах ја овог задњег нема висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

11.09.2014 15:59

Додика це ударати моздани ако не отцијепи Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миxајло

11.09.2014 15:59

Додику се измице власт па се хвата за сламку спаса. Сдс је могао отцјепити РС јос за вријеме њиховог мандата али је СФОР на својим тенковима довео свог цовјека који сад ово лупа и успорио тај процес. Миле је ПУКО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.09.2014 18:04

Зна Додик да це изгубити изборе.Прогласице да су избори нелегални. Уздаје се у своју приватну полицију али се преварио. Британци су прије неколико дана послали око стотину специјалаца који це то спријецити. ДОдик це побјеци у Србију а послије тога у Израел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриот

11.09.2014 18:38

Незнам зашто би Вучић нешто имао против независне РС а са друге стране преговара са Шиптарима о независности КиМ? Свако би се сигурно радовао да види и Србију као независну (од запада)државу а сигурно и за независну РС која би сигурно много боље могла да сарађује са Србијом а у догледно време да започне и уједињење Срба у једну државу. Јер ако други народи имају право да живе у једној држави зашто то право небисмо имали и ми Срби? Или смо ми само неки изетак? Само нас да деле међу друге а они да се уједињују.И Курди су растурени али им се изгледа сада пружа шанса да се уједине, ако се то деси онда остајемо само ми "раскупусани" међу своје непријатеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма какви

11.09.2014 18:41

то је веберова комбинација, не смије додик потезати то питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

67% наспрам 33%

11.09.2014 18:58

Дајем прогнозу да ће Савез за промјене (СДС и странке у савезу) побједити СНСД и Додика резултатом 67% наспрам 33%

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

11.09.2014 19:00

Република Српска је одцјепљена од свега нормалног и сви ми мислимо да смо ми неки вазан фактор у Европи а камоли у свијету, а немамо ни у љевој ни у десној

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

11.09.2014 19:15

Очигледно мало предизборне демагогије да народ помисли да се стварно нешто ради у том правцу, али да се хтјело нешто направити то би се урадило одавно

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

11.09.2014 20:16

миле је паметнији од вуцица и нетреба вуциц у берлину да даје савјете милету једини који има политицки циљ а вуциц обмањује јавност ста це сада реци да је пријатељ русима а уцествује тајно у вјезбама натоа против русије са 5000 војника нема он карактер као миле цитајте детсцхе зеитунг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

11.09.2014 20:18

Хвала Богу па је Вучић реаговао за што ће вероватно добити Нобелову награду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сакал

11.09.2014 20:33

Ма како да не ми це мо опет пуске у руке а ти ДОДО ваљај Ронхил , е мало морген за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николас

11.09.2014 22:52

Бас ме занима колико је Додик платио овај текст!Толико пута си нас слагао да сутра и да расписес референдум нико ти неби повјеровао.Деградирао си све па цак и овај тако свјетли тренутак "оцјепљење" Путуј Игумане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

12.09.2014 06:35

Зивио Додо, октобар је његов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

12.09.2014 09:04

Ако сам згрн'о онолике паре на Ронхиллу кад је кутија била 0,5 КМ шта ли би тек узео сада ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре МД

12.09.2014 14:15

- И само дотле, до тог камена, До тог бедема... Ногом цес ступит, мозда, поганом? Дрзнес ли даље?... Цуцес громове, Како тисину земље слободне Са грмљавином страсном кидају, Разумецес их срцем страсљивим Ста ти са смелим гласом говоре, Па цес о стења тврдом камењуБријане главе теме целаво У заносноме страху лупати, Ал' један израз, једну мисао Цуцес у борбе страсној ломљави "Отадзбина је ово Србина!..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српсак

12.09.2014 14:40

Колко бошњака на овом пораталу. Како не разумијете да ћете Ви вашим унитаризмом нама поклонити независност. Живјела нама наша једина Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киша

12.09.2014 17:47

До побједе у октобру .Живјела Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

13.09.2014 06:19

Глупости.О немирима било које врсте на Балкану не одлуцује нико са Балкана.Увек било и остало.Испаде сад, да је господин Вуциц "супермен", спасио је као несто,негде.Зна он, као и ми, да нико не би посао за господином Додиком и ако би се он усудио несто да уради.Обицна реклама,ја им не верујем ниста,за изборе бирам мање зло од вецег, за мене су сви они исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

13.09.2014 13:31

Мене живо занима били Додик и његови пајдаши први узели пушке у руке за одцјепљење РС!?Или би гурнули народ да гину а они да перушају ресурсе,банке....РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.на "камен"

13.09.2014 13:37

Ма какав ти и твој камен и твоја грмљавина хаха-хаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ре на камен

13.09.2014 14:10

Не разумијеш ти ове стихове,јер је твој интелектуални капацитет на нивоу дјетета са посебним потребама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

14.09.2014 10:02

Кад видим шта је негативних лајкова на саму ријеч Српско, некад се запитам можда је Додик и у праву, неки би да нас Срба нема, не може господо тако, најзаслужнији за стварање Републике Српске је Алија, са својом исламском идејом, који је хтио поклати све што није зелено, натерао је Србе да себи праве државу, а себи је направио наказу од дрзаве и успут је добио и Републику Српске, за постојање Српске кривите сами себе.

ОДГОВОРИТЕ