Tanjug: Kako je Srpska izbjegla da bude novo žarište?!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nameravao je, tokom aneksije Krima, da krene u otcepljenje Republike Srpske, tvrdeći da ima rusku podršku, ali ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome zaustavio, tvrdi Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Republika Srpska 11.09.2014 | 14:44
Tanjug: Kako je Srpska izbjegla da bude novo žarište?!

Veber, jedan od autora studije "Zapadni Balkan i ukrajinska kriza - promenjena igra za politiku EU i SAD", rekao je za Radio Slobodna Evropa da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade sudije slučajno naišli na tu informaciju, ali da je ona potvrđena iz više izvora i da je za to "znao ceo zapadni diplomatski kor."

"U tim informacijama se otkriva da je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao Aleksandra Vučića, premijera Srbije i da je hteo ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u sprovođenje onoga čime godinama preti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprečio", rekao je Veber.Veber kaže da mu te informacije deluju ubedljivo.

"Mi smo, naime, u više navrata videli nastupe premijera Vučića koji svedoče tome u prilog. Kada je, recimo, pretposlednji put, krajem juna, bio u poseti Nemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih nemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno pokazao da Vlada Srbije ne deli poziciju Dodika", rekao je Veber.

Veber je rekao da "nije jasno" da li je Dodik imao rusku podršku za taj korak i da mu teza da je Moskva planirala da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište - i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj, "nije uverljiva"."Pre bih rekao da je Dodik verovao da će imati rusku podršku", rekao je Veber.

On je rekao da je pre dve godine rađena studija o odnosu rukovodstva Srbije prema čelniku Republike Srpske, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Po njemu, Tadić je prilično koristio taj" bratski odnos" sa Dodikom za svoj "nacionalni imidž", ali iza kulisa nije mogao da kontroliše Dodika, "koji je i njemu predstavljao problem".

"Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu", rekao je Veber i dodao da je premijer Srbije u maju na pres konferenciji sa Dodikom, koji je tada ponovo stavio pod upitnik egzistenciju države Bosne i Hercegovine, rekao da to nije pozicija Vlade Srbije

Izvor: Tanjug

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

justice

11.09.2014 12:47

Papak!

ODGOVORITE
Name

Dodik je za penzije sazreo

11.09.2014 12:50

Milorad Dodik treba da se što prije politički penzioniše,za dobro svih nas, jer njegova politika, javna retorika i uopšte sve što je u vezi s njim je toliko "zapaljivo" poput kerozina.

ODGOVORITE
Name

Md

11.09.2014 12:52

Ovo su jos jedne gluposti ili ovaj Veber nema pametnija posla pa pise gluposti ili se udvara Vucicu,kako je to Milorad mogao da izazove guzvu,ovi iz EU,nikako da shvate da su djihadlije i vehabije opasnost po region a ne mi Srbi , nebi me zacudilo da osude Srbe za stvaranje islamske drzave u Iraku i Siriji

ODGOVORITE
Name

mbl

11.09.2014 12:53

Svaki normalan čovjek ne moze iz više razloga podržati stav Dodika, a Vucic djeluje kao dobar političar i što je mnogo bitnije dobar čovjek.

ODGOVORITE
Name

re Md.

11.09.2014 13:14

Md o čemu ti trabunjas, sigurno je da su Srbi prijetnja ukoliko pokusaju da se RS otcijepi.Onda na scenu stupaju Muslimani i patriote Bosne i eto ti novog rata i koje kriv znase. Bolje je Dodiku da se ispari iz ovih prostora da ne zavadja narode jer ako pokusa otcjepljenje najvjerovatnije da bi i RS nestala.

ODGOVORITE
Name

Argument

11.09.2014 13:15

Onaj ko je sve izvrtao i non-stop lagao 8 godina, naravno da se ne može odreći tog svoh jedinog argumenta. Razvalio je RS da se ista neće skoro oporaviti. I još je toliko drzak da se po četvrti put kandiduje. Kao da u RS ne postoji niko drugi. A svi normalni, obrazovani su daleko bolji od njega.

ODGOVORITE
Name

Goran SBBN

11.09.2014 13:26

Kakav on i njegovo odcjepljenje.Platio je ovaj tekst,kao i Milomiru za gostovanje u Cirilici.Hoce da se pokaze da je on kao nesto hteo,a kao neko mu nije dao.Nema on onu stvar.Njega kad dodju oni sa maskama da vode on ce se upiskiti od straha.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

11.09.2014 13:28

Sta se palite na narucene tekstove Milinog izbornog staba.Kakav rat,kakvo odcjepljenje...Ajmo da radimo...Posla para...da ne razmisljam svaki dan kako djecu da iskolujem...

ODGOVORITE
Name

Vasilije

11.09.2014 13:30

Dodik je davno otcijepio Republiku Srpsku od svakoga i od svega-doveo je do ruba propasti,i zemlju i narod u njoj.Vrijeme mu je za nepovrat!

ODGOVORITE
Name

krajnje vrijeme

11.09.2014 13:34

SIPA vrijeme je za Dodika, šta čekate krećite u akciju, ovaj put bez maski slobodno.Mir i samo mir.

ODGOVORITE
Name

stanojko

11.09.2014 13:37

Dodik se nadao podrsci Rusije ali ga je Evropa procitala,Rusiji mozda i odgovara nekakav rat na Balkanu pred vratima EU,nisu djabe dosli Britanski Specijalci a niti dodik priprema svoju Policiju, djaba vidljivo je da je nesto spremo,takvo nesto mu je jedina sansa da se izvuce od zakona za sve svoje kriminalne radnje a ti narode se ubijaj i mrzi dok cu je sa vasim novcem negde u Izraelu ili Rusiji uzivati!!!

ODGOVORITE
Name

papagaj

11.09.2014 13:41

Dodik trči ko malo ždrijebe pred rudu! Ali ako se zajuri k'o konj ode i on i RS, na smetlište istorije.'

ODGOVORITE
Name

očigledno

11.09.2014 14:02

Očigledno Vučić nam ponovo nešto mulja iza leđa, i uvlači se zapadu. VUČIĆU ODLAZI, Dodik za svesrpskog predsjednika

ODGOVORITE
Name

Mikailo

11.09.2014 14:03

Prosli put 500.000 arapa dolazi u BiH, vehabije kupuju zemlju po Srpskoj, 5.000 iranskih agenata. Ali on se uspio izboriti sam protiv svih. Sada oce da odcepi RS ali mu Vucic ne da. Sutra: iskorenjuje glad u Africi, savjetuje Merkelovu kako da vodi ekonomiju. Ovo mu dodje kao neka humoristicka serija.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

11.09.2014 14:05

Ma odcijepili ste vi nas od svih.Kao S.Koreja smo.Niti ko dolazi u B.Luku,niti vi igdje idete.Otpisani ste od svih.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

11.09.2014 14:21

Rusija je veliki igrac na medjunarodnoj sceni ciji se stav uvazava.Tu poziciju uvazava i Srbija.Da je Mile Dodik imao podrsku Rusije da se odvoji Republika Srpska do tog odvajanja bi i doslo.MILOKRAD PONOVO LAZE!!!Da Rusi zaista zele nezavisnost Republike Srpske zar mislite da bi Vlada Srbije mogla zbog svojih odnosa sa Rusijom imati drugaciji stav po tom pitanju?Ovo je isto kao i sa nedavnom izjavom da su Amerikanci bili zainteresovani za nezavisnost RS ako im se uplati odredjena suma novaca.Sve su to lazi iz Miletove kuhinje!Nezavisnost svakako mora doci jednog dana,ako nismo mogli zajedno ostati u SFRJ ne mozemo ni u tzv.Bosni,ali Milorad nema onu stvar da to izgura.Znaju Rusi da Mile laze,bas ce zbog nas Putin jos vise da zagomba sa Amerikom a Vucic je kao veci igrac od Putina pa moze da spreci Dodika u necemu.Onaj ko je povjerovao u ovaj tekst ima veoma mali IQ.

ODGOVORITE
Name

re re md

11.09.2014 14:21

A ti bi da nestane Republika SRPSKA. Pa bio Dodik na vlasti ili ne bio Republika Srpska je vječna ti ne brini za to.

ODGOVORITE
Name

333

11.09.2014 14:25

Za ocigledno.Ti ili si Dodikov sin ili brat.Od svega sto si rekao ocigledno je samo da si ti glup.

ODGOVORITE
Name

Dodik prijeti svjetskom miru

11.09.2014 14:50

Sreća pa je Vučić reagovao i spriječio početak Trećeg svjetskog rata na čemu Dodik uporno radi. Čudi me samo da ovo Vasković nije još otkrio.

ODGOVORITE
Name

re re md

11.09.2014 14:57

E sad se moram i nasmijat.Vidim na komentar koliko je negativnih lajkova. Kako su muslimani ili kako sebe nazivaju bašnjaci aktivni kad im se kaže da je REPUBLIKA SRPSKA vječna.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

11.09.2014 15:12

Znaci zato su se prikupile engleske vojne jedinice(one iste iz Ramica) u Sarajevu predhodnih mjeseci.

ODGOVORITE
Name

volim sto sam glup

11.09.2014 15:50

dokle god bude glupih bit ce i dodika,izmetbegovica,lazgumdzije,silajzdica...ah ja ovog zadnjeg nema vise

ODGOVORITE
Name

zuti

11.09.2014 15:59

Dodika ce udarati mozdani ako ne otcijepi Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

mixajlo

11.09.2014 15:59

Dodiku se izmice vlast pa se hvata za slamku spasa. Sds je mogao otcjepiti RS jos za vrijeme njihovog mandata ali je SFOR na svojim tenkovima doveo svog covjeka koji sad ovo lupa i usporio taj proces. Mile je PUKO!!!

ODGOVORITE
Name

...

11.09.2014 18:04

Zna Dodik da ce izgubiti izbore.Proglasice da su izbori nelegalni. Uzdaje se u svoju privatnu policiju ali se prevario. Britanci su prije nekoliko dana poslali oko stotinu specijalaca koji ce to sprijeciti. DOdik ce pobjeci u Srbiju a poslije toga u Izrael.

ODGOVORITE
Name

Патриот

11.09.2014 18:38

Незнам зашто би Вучић нешто имао против независне РС а са друге стране преговара са Шиптарима о независности КиМ? Свако би се сигурно радовао да види и Србију као независну (од запада)државу а сигурно и за независну РС која би сигурно много боље могла да сарађује са Србијом а у догледно време да започне и уједињење Срба у једну државу. Јер ако други народи имају право да живе у једној држави зашто то право небисмо имали и ми Срби? Или смо ми само неки изетак? Само нас да деле међу друге а они да се уједињују.И Курди су растурени али им се изгледа сада пружа шанса да се уједине, ако се то деси онда остајемо само ми "раскупусани" међу своје непријатеље.

ODGOVORITE
Name

ma kakvi

11.09.2014 18:41

to je veberova kombinacija, ne smije dodik potezati to pitanje.

ODGOVORITE
Name

67% naspram 33%

11.09.2014 18:58

Dajem prognozu da će Savez za promjene (SDS i stranke u savezu) pobjediti SNSD i Dodika rezultatom 67% naspram 33%

ODGOVORITE
Name

tito

11.09.2014 19:00

Republika Srpska je odcjepljena od svega normalnog i svi mi mislimo da smo mi neki vazan faktor u Evropi a kamoli u svijetu, a nemamo ni u ljevoj ni u desnoj

ODGOVORITE
Name

Душан

11.09.2014 19:15

Очигледно мало предизборне демагогије да народ помисли да се стварно нешто ради у том правцу, али да се хтјело нешто направити то би се урадило одавно

ODGOVORITE
Name

ozrenac

11.09.2014 20:16

mile je pametniji od vucica i netreba vucic u berlinu da daje savjete miletu jedini koji ima politicki cilj a vucic obmanjuje javnost sta ce sada reci da je prijatelj rusima a ucestvuje tajno u vjezbama natoa protiv rusije sa 5000 vojnika nema on karakter kao mile citajte detsche zeitung

ODGOVORITE
Name

Mir

11.09.2014 20:18

Hvala Bogu pa je Vučić reagovao za što će verovatno dobiti Nobelovu nagradu.

ODGOVORITE
Name

sakal

11.09.2014 20:33

Ma kako da ne mi ce mo opet puske u ruke a ti DODO valjaj Ronhil , e malo morgen za to.

ODGOVORITE
Name

Nikolas

11.09.2014 22:52

Bas me zanima koliko je Dodik platio ovaj tekst!Toliko puta si nas slagao da sutra i da raspises referendum niko ti nebi povjerovao.Degradirao si sve pa cak i ovaj tako svjetli trenutak "ocjepljenje" Putuj Igumane!

ODGOVORITE
Name

bn

12.09.2014 06:35

Zivio Dodo, oktobar je njegov.

ODGOVORITE
Name

Baja

12.09.2014 09:04

Ako sam zgrn'o onolike pare na Ronhillu kad je kutija bila 0,5 KM šta li bi tek uzeo sada ???

ODGOVORITE
Name

Za re MD

12.09.2014 14:15

- I samo dotle, do tog kamena, Do tog bedema... Nogom ces stupit, mozda, poganom? Drznes li dalje?... Cuces gromove, Kako tisinu zemlje slobodne Sa grmljavinom strasnom kidaju, Razumeces ih srcem strasljivim Sta ti sa smelim glasom govore, Pa ces o stenja tvrdom kamenjuBrijane glave teme celavo U zanosnome strahu lupati, Al' jedan izraz, jednu misao Cuces u borbe strasnoj lomljavi "Otadzbina je ovo Srbina!..."

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српсак

12.09.2014 14:40

Колко бошњака на овом пораталу. Како не разумијете да ћете Ви вашим унитаризмом нама поклонити независност. Живјела нама наша једина Република Српска.

ODGOVORITE
Name

kiša

12.09.2014 17:47

Do pobjede u oktobru .Živjela Srpska!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

13.09.2014 06:19

Gluposti.O nemirima bilo koje vrste na Balkanu ne odlucuje niko sa Balkana.Uvek bilo i ostalo.Ispade sad, da je gospodin Vucic "supermen", spasio je kao nesto,negde.Zna on, kao i mi, da niko ne bi posao za gospodinom Dodikom i ako bi se on usudio nesto da uradi.Obicna reklama,ja im ne verujem nista,za izbore biram manje zlo od veceg, za mene su svi oni isti.

ODGOVORITE
Name

Ilija

13.09.2014 13:31

Mene živo zanima bili Dodik i njegovi pajdaši prvi uzeli puške u ruke za odcjepljenje RS!?Ili bi gurnuli narod da ginu a oni da perušaju resurse,banke....RS?

ODGOVORITE
Name

re.na "kamen"

13.09.2014 13:37

Ma kakav ti i tvoj kamen i tvoja grmljavina haha-haaaa

ODGOVORITE
Name

за ре на камен

13.09.2014 14:10

Не разумијеш ти ове стихове,јер је твој интелектуални капацитет на нивоу дјетета са посебним потребама.

ODGOVORITE
Name

Md

14.09.2014 10:02

Kad vidim šta je negativnih lajkova na samu riječ Srpsko, nekad se zapitam možda je Dodik i u pravu, neki bi da nas Srba nema, ne može gospodo tako, najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske je Alija, sa svojom islamskom idejom, koji je htio poklati sve što nije zeleno, naterao je Srbe da sebi prave državu, a sebi je napravio nakazu od drzave i usput je dobio i Republiku Srpske, za postojanje Srpske krivite sami sebe.

ODGOVORITE