Нема више танга у Реалу!

Одласком Анхела Ди Марије, Краљевски клуб је остао без аргентинских фудбалера у саставу. 

Фудбал 10.09.2014 | 21:30
Нема више танга у Реалу!

Колико ће одлазак Анхела Ди Марије утицати на Реал Мадрид показаће време. Сјајни везиста је постао најскупља продаја у историји Краљевског клуба, али је његов одлазак значио и прекид једне осмогодишње традиције. Наиме, продајом Ди Марије, Реалова свлачионица је први пут у последњих осам година остала без Аргентинаца. До сада је Ди Марија бранио част богате традиције аргентинских фудбалера у Реалу.

Од постанка славног клуба, укупно 29 Аргентинаца је носило бели дрес Краљевића. Први Аргентинци су у Реал стигли још пре једног века. Тачније, 1911. године када су Сотеро Арангурен и Хосе Еулогио појачали Меренгесе. Од тада је створена нераскидива веза Аргентинаца и Реал Мадрида. Најславнији период у историји Реала је обележио управо Аргентинац. Гаучос Алфредо Ди Стефано је постао икона Реала и његов најбољи играч свих времена, а са Реалом је освојио пет титула првака Европе. Поред популарне Плаве стреле, у свих пет похода на трон Европе је учествовао и његов земљак Ектор Ријал.

Занимљиво, од десет Реалових европских круна, у чак девет су учествовали аргентински фудбалери. Ди Стефано и Ријал у првих пет, а једино је шеста титула из 1966. године када су Мадриђани савладали Партизан у финалу прошла без Аргентинаца пошто је тадашњи тим Реала био састављен искључиво од шпанских фудбалера.

Велики траг у Реалу је оставио и Аргентинац Хорхе Валдано, који је био играч, тренер и директор Краљевског клуба, али се није окитио титулом првака Европе.

Следећа титула шампиона Старог континента је уследила 1998. године, а част Аргентине у победничком тиму Реала је бранио Фернандо Редондо. Редондо је као капитен учествовао и у освајању седме титуле 2000. године, а друштво су му правили земљаци Бизари и Зарате који су ипак били епизодисти у том тријумфу. Девета титула је освојена 2002. године против Леверкузена, а Аргентину је у победничком тиму Меренгеса представљао Сантјаго Солари.

Коначно, прошле сезоне је Ди Марија имао кључну улогу у финалном тријумфу над Атлетиком. Дакле, од десет Реалових титула првака Европе, Аргентинци су се "уградили" у чак девет што по тој традицији значи да Краљевићи имају само 10 одсто шансе да ове године освоје нови пехар намењен шампиону Европе.

Осам година је прошло од када је Реал био без Аргентинца у тиму, пошто су пре и Ди Марије ту били и Игуан, Гаго и Гарај. Тек други пут у последњих 20 година, Реалова свлачионица је остала без аргентинског шарма.

Коментари / 0

Оставите коментар