Nema više tanga u Realu!

Odlaskom Anhela Di Marije, Kraljevski klub je ostao bez argentinskih fudbalera u sastavu. 

Fudbal 10.09.2014 | 21:30
Nema više tanga u Realu!

Koliko će odlazak Anhela Di Marije uticati na Real Madrid pokazaće vreme. Sjajni vezista je postao najskuplja prodaja u istoriji Kraljevskog kluba, ali je njegov odlazak značio i prekid jedne osmogodišnje tradicije. Naime, prodajom Di Marije, Realova svlačionica je prvi put u poslednjih osam godina ostala bez Argentinaca. Do sada je Di Marija branio čast bogate tradicije argentinskih fudbalera u Realu.

Od postanka slavnog kluba, ukupno 29 Argentinaca je nosilo beli dres Kraljevića. Prvi Argentinci su u Real stigli još pre jednog veka. Tačnije, 1911. godine kada su Sotero Aranguren i Hose Eulogio pojačali Merengese. Od tada je stvorena neraskidiva veza Argentinaca i Real Madrida. Najslavniji period u istoriji Reala je obeležio upravo Argentinac. Gaučos Alfredo Di Stefano je postao ikona Reala i njegov najbolji igrač svih vremena, a sa Realom je osvojio pet titula prvaka Evrope. Pored popularne Plave strele, u svih pet pohoda na tron Evrope je učestvovao i njegov zemljak Ektor Rijal.

Zanimljivo, od deset Realovih evropskih kruna, u čak devet su učestvovali argentinski fudbaleri. Di Stefano i Rijal u prvih pet, a jedino je šesta titula iz 1966. godine kada su Madriđani savladali Partizan u finalu prošla bez Argentinaca pošto je tadašnji tim Reala bio sastavljen isključivo od španskih fudbalera.

Veliki trag u Realu je ostavio i Argentinac Horhe Valdano, koji je bio igrač, trener i direktor Kraljevskog kluba, ali se nije okitio titulom prvaka Evrope.

Sledeća titula šampiona Starog kontinenta je usledila 1998. godine, a čast Argentine u pobedničkom timu Reala je branio Fernando Redondo. Redondo je kao kapiten učestvovao i u osvajanju sedme titule 2000. godine, a društvo su mu pravili zemljaci Bizari i Zarate koji su ipak bili epizodisti u tom trijumfu. Deveta titula je osvojena 2002. godine protiv Leverkuzena, a Argentinu je u pobedničkom timu Merengesa predstavljao Santjago Solari.

Konačno, prošle sezone je Di Marija imao ključnu ulogu u finalnom trijumfu nad Atletikom. Dakle, od deset Realovih titula prvaka Evrope, Argentinci su se "ugradili" u čak devet što po toj tradiciji znači da Kraljevići imaju samo 10 odsto šanse da ove godine osvoje novi pehar namenjen šampionu Evrope.

Osam godina je prošlo od kada je Real bio bez Argentinca u timu, pošto su pre i Di Marije tu bili i Iguan, Gago i Garaj. Tek drugi put u poslednjih 20 godina, Realova svlačionica je ostala bez argentinskog šarma.

Komentari / 0

Ostavite komentar