Преко Украјине Нато се враћа у живот

Руски предсједник Владимир Путин оптужио је данас западне земље да су створиле кризу у Украјини и користе је да "врате НАТО у живот", те поручио да Русија нема намјеру да улази у нову трку у наоружању, али да ће адекватно одговорити на сваку безбједносну пријетњу.

Свијет 10.09.2014 | 17:47
Преко Украјине Нато се враћа у живот

"Криза у Украјини, коју су у основи изазвали и створили неки од наших западних партнера, сада се користи да се тај војни блок (НАТО) врати у живот", рекао је Путин данас на састанку владе, преноси АФП позивајући се на државну руску агенцију РИА Новости.

Путин је подсјетио и да је Русија више пута упозорила да ће морати да одговори на такве потезе, наводи Ројтерс.

Говорећи на састанку са званичницима владе посвећеном питањима војне индустрије, руски шеф државе је поручио да Русија неће улазити у нову трку у наоружању и да је другачији ток догађаја "апсолутно искључен", јавио је Итар-Тасс.

"Неко би можда желио да поново покрене замајац трке у наоружању. Ми, наравно, нећемо ући у ту трку", истакао је Путин и закључио да ће Русија поступати на основу реалних развојних прогноза.

Он је, међутим, рекао и да Русија мора да одржи своје капацитете нуклеарног одвраћања због, како је навео, све већег броја могућих безбједносних пријетњи, пренео је Ројтерс.

Потенцијалне пријетње по безбједност Русије, указао је Путин, морају бити помно анализиране и на сваку од њих се мора дати "адекватан одговор".

Путин је, говорећи о новом програму наоружања за период 2015-2025, рекао да Русија неће на вјештачки начин раскидати сарадњу са страним партнерима већ је позвао на очување тих веза, упркос томе што је увозни програм измјењен због санкција ЕУ и САД.

"Ми нећемо вјештачки раскидати сарадњу са страним партнерима, али постојећи ризици се морају узети у обзир", рекао је и додао да руска индустрија мора бити спремна да произведе важну опрему, компоненте и материјале, као и да обезбиједи довољне производне капацитете, технологије и техничке залихе.

Путин је данас потписао декрет којим преузима директно руковођење комисијом која надзире руску војну индустрију, у тренутку када Москва покушава да смањи зависност од западне опреме послије увођења санкција Москви због украјинске кризе, преноси Ројтерс.

Та комисија је до сада била под надлежношћу руске владе, подсјећа Итар-Тасс.

Према Путиновим ријечима, нови статус те комисије омогућиће да она боље координише спровођење државне одбране и подићи ће ефикасност државне политике у сектору војне индустрије, војно-техничке одбране и безбједносне подршке.

Говорећи о плановима за модернизацију оружја, Путин је рекао да ће се Русија фокусирати на развој новог стратешког нуклеарног оружја, ваздушно-космичке одбране и конвенционалног оружја високе прецизности, преноси АП.

Руски предсједник је, такође, рекао да Русија на војном плану не би требало да троши више него што то дозвољавају економске могућности земље.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

10.09.2014 16:03

Да су сви паметни као Путин, не би било проблема у свијету!!!! Назалост све су будале на моћи!

ОДГОВОРИТЕ