Хапшења по Европи због лажних докумената

Стотину особа ухапшено је широм Европе у операцији чији је циљ спречавање коришћења лажних личних докумената за обављање организованог криминала.

Свијет 10.09.2014 | 17:25
Хапшења по Европи због лажних докумената

"У важној међународној полицијској акцији уз подршку Еуропола, 950 представника закона (...) претресло је 138 објеката и ухапсило 100 појединаца", наводи се у саопштењу европске полицијске канцеларије Еуропол, у Хагу.

У овој операцији којом су управљале немачке власти, уз подршку Еуропола, у уторак је 49 људи ухапшено у Шпанији, 28 у Француској, 10 у Шведској, шест у Грчкој, четворо у Немачкој и један у Аустрији, Португалији и Румунији.

На мети операција је био источноевропски организовани криминал.

Заплењени су: 57 фалсификованих личних докумената, ватрено оружје, готовина, једно украдено возило, фалсификоване цигарете, накит, дрога и сатови.

Фалсификована лична документа омогућавају стотинама криминалаца широм Европе да "регулишу свој боравак у ЕУ, примају социјалну помоћ и чине дела у распону од крађе до провале, изнуде и друге злочине".

Два главна осумњичена за које се верује да фалсфикују документа, нису ухапшена већ су за њима издате европске потернице.

"Та два осумњичена су одговорна за масовну производњу пасоша, личних карата и фалсификованих возачких дозвола, углавном чешких, румунских и бугарских", рекао је Еуропол.

"Та документа су користиле стотине криминалаца широм Европе".

Двојица главних осумњичених су лажна документа слала поштом или преко курира, пошто од купаца лажних
документа наплате од 250 до 1.500 евра преко банке.

До априла ове године два осумњичена су широм Европе послала 300 пакета с фалсификованим документима.

Полицијска операција, описана као "тежак удар мобилном организованом криминалу", помогла је да се идентификују извршиоци тридесетак провала у Шпанији и Немачкој.


Коментари / 0

Оставите коментар