Hapšenja po Evropi zbog lažnih dokumenata

Stotinu osoba uhapšeno je širom Evrope u operaciji čiji je cilj sprečavanje korišćenja lažnih ličnih dokumenata za obavljanje organizovanog kriminala.

Svijet 10.09.2014 | 17:25
Hapšenja po Evropi zbog lažnih dokumenata

"U važnoj međunarodnoj policijskoj akciji uz podršku Europola, 950 predstavnika zakona (...) pretreslo je 138 objekata i uhapsilo 100 pojedinaca", navodi se u saopštenju evropske policijske kancelarije Europol, u Hagu.

U ovoj operaciji kojom su upravljale nemačke vlasti, uz podršku Europola, u utorak je 49 ljudi uhapšeno u Španiji, 28 u Francuskoj, 10 u Švedskoj, šest u Grčkoj, četvoro u Nemačkoj i jedan u Austriji, Portugaliji i Rumuniji.

Na meti operacija je bio istočnoevropski organizovani kriminal.

Zaplenjeni su: 57 falsifikovanih ličnih dokumenata, vatreno oružje, gotovina, jedno ukradeno vozilo, falsifikovane cigarete, nakit, droga i satovi.

Falsifikovana lična dokumenta omogućavaju stotinama kriminalaca širom Evrope da "regulišu svoj boravak u EU, primaju socijalnu pomoć i čine dela u rasponu od krađe do provale, iznude i druge zločine".

Dva glavna osumnjičena za koje se veruje da falsfikuju dokumenta, nisu uhapšena već su za njima izdate evropske poternice.

"Ta dva osumnjičena su odgovorna za masovnu proizvodnju pasoša, ličnih karata i falsifikovanih vozačkih dozvola, uglavnom čeških, rumunskih i bugarskih", rekao je Europol.

"Ta dokumenta su koristile stotine kriminalaca širom Evrope".

Dvojica glavnih osumnjičenih su lažna dokumenta slala poštom ili preko kurira, pošto od kupaca lažnih
dokumenta naplate od 250 do 1.500 evra preko banke.

Do aprila ove godine dva osumnjičena su širom Evrope poslala 300 paketa s falsifikovanim dokumentima.

Policijska operacija, opisana kao "težak udar mobilnom organizovanom kriminalu", pomogla je da se identifikuju izvršioci tridesetak provala u Španiji i Nemačkoj.


Komentari / 0

Ostavite komentar