Ебола паралисала живот у Либерији

Епидемија еболе шири се у Либерији попут пожара - у наредним седмицама оболиће још неколико хиљада људи, упозоравају либеријске власти.

Свијет 10.09.2014 | 14:15
Ебола паралисала живот у Либерији

Свјетска здравствена организација наводи да је ебола до сада убила више од 2.000 људи у Либерији, Гвинеји и Сиера Леонеу - и то у протекле три седмице. У Нигерији је умро 8 лица, а 21. је заражено, док је у Сенегалу пријављен један случај без смртних посљедица. Министар обране Либерије упозорава да је здравствени систем земље веома лош те да им у борби против еболе недостају финансијска средства, инфраструктура те стручно знање. Ширење смртоносног вируса прекинуло је нормалан рад цијеле државе.

Проблем нису само заражени пацијенти, већ и здравствено особље. Чак 160 либеријских здравствених радника заражено је вирусом еболе. Стање у болницама је тешко. Пацијената је све више, а слободних кревета све мање. Многи су чак послати својим кућама да се тамо лијече што додатно шири заразу. Вирус еболе шири се директним контактом са зараженом особом - путем крви и тјелесних текућина или индиректним путем у контакту са зараженом околином.

Стручњаци упозоравају да би зараза могла бити повезана са погребном дјелатношћу - због дирања тијела. Свјетска здравствена огранизација позива на повећану контролу ширења вируса, а САД ће Африци донирати десет милиона долара у фонд за борбу против епидемије еболе. Број умрлих у епидемији еболе, најгорој у историји, порастао је само у једном дану за 200 људи. По тренутним подацима, најмање 2.296 људи умрло је од те болести, саопштила је Свјетска здравствена организација.

Коментари / 0

Оставите коментар