Вучић најпопуларнији

Да се сутра одржавају председнички избори, за Александра Вучића би гласало 58 одсто грађана, док би актуелни шеф државе Томислав НИколић добио 27 одсто гласова, уколико међу кандидатима не би био Вучић, показују резултати истраживања листа "Политика" и агенције "Фактор плус".

Србија 10.09.2014 | 07:36
Вучић најпопуларнији

Према тим резултатима, на питање за кога би гласали да се сутра одржавају председнички избори, од оних који су се определили за неког, 58 одсто би гласало за Вучића, 10 одсто за Николића, док је на трећем месту Ивица Дачић, такође са 10 одсто.

У случају да Вучић није међу кандидатима 27 одсто би поклонило свој глас Николићу, за "неког другог" било би 19 одсто, а за Ивицу Дачића 18 одсто њих.

Истраживање је такође показало да је институција која ужива највише поверења - Влада Србије са 54 одсто гласова оних који су се определили за неки од одговора, а на другом месту је Српска православна црква са 31 одсто гласова.

Полиција ужива поверење 28 одсто опредељених, а Војска Србије 25 одсто.

Кад је реч о томе шта испитаници мисле о председнику, 45 одсто њих је дало негативан одговор на питање у којој мери су задовољни његовим радом за више од две године његовог мандата, 27 одсто је делимично, а 19 одсто потпуно задовољно.

Такође, 52 одсто анкетираних није задовољно начином на који се Николић односи према најважнијим спољнополитичким питањима, 28 одсто је "повремено" задовољно, а 16 одсто њих је дало потврдан одговор.

На питање да ли су задовољни односом који председник има према другим државним инститицијама 39 одсто је одговорило "не", 34 одсто "делимично" и 22 одсто "да".

У анкети је 43 одсто испитаника негативно одговорило на питање да ли се председник на прави начин ангажује на решавању најважнијих проблема у друштву, њих 30 одсто сматра да он то чини повремено, а 21 одсто је дало позитиван одговор.

Да Николић неутрално утиче на односе у региону мисли 38 одсто анкетираних, 30 одсто - да утиче позитивно а 28 одсто да утиче на негативан начин.

Према резултатима истраживања, за 38 одсто испитаника Николић је морални ауторитет, а за 40 одсто њих то није.

Истраживање се бавило и активношћу Драгице Николић, при чему је 68 одсто анкетираних рекло да она "нити доприноси, нити штети угледу председника".

Да је јавни ангажман супруге председника "незадовољавајући" сматра 25 одсто, а да је "задовољавајући" 12 одсто, док га 23 одсто оцењује као "делимично незадовољавајући" и 21 одсто као "делимично задовољавајући".

Кад је реч о летовању председника у Турској, 27 одсто испитаника сматра да је требало да се одмара у Србији, а 26 одсто да не треба да летује док је земља у економској кризи и 12 одсто да је требало да изабере било које друго одредиште, а 24 одсто њих је одговорило да је његово право да летује где хоће.

Истраживање је обављено од 1. до 6. септембра на узорку од 1.200 пунолетних грађана Србије.


Извор: Политика

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxл

10.09.2014 07:27

Како на слици у позадини нема Додика?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОНТ ЕВЕРЕСТ

10.09.2014 07:59

Зна народ. Догорило висе, а цовјек једини несто конкретно ради и враца наду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

10.09.2014 12:08

Вучић Александар, и те како води рачуна да се максимално додвори бирачима. Посебно, непропушта приликку да се слика кад су вијавице, поплаве и слично. Јест да службеним лицима у тим ситуацијама само смета али нека се неко усуди да му скрене пажњу да ту нема шта да тражи. Претходници у власти су му дали више него довољно простора да подизањем кривичних пријава у вези организованог криминала (што је у реду) зарадјује поене и на тај начин. Оно што није у реду је да се већ скоро двије године тресла гора а родио се миш. Кад продје још годину дана, можда ће и народ сконтати неке ствари. А можда и неће. Пошто се ради о небеском народу. А не обичном.

ОДГОВОРИТЕ