Печени кукуруз - извор здравља

Води порекло са подручја Јужне и Средње Америке, а делотворан је за оне оболеле од карцинома, гојазне који желе да смршају, за будуће мајке током трудноће...

Здравље 09.09.2014 | 18:03
Печени кукуруз - извор здравља

Кукуруз је од памтивека био прави извор здравља, а то су нам наше баке увек потврђивале током нашег детињства. Ова намирница се може похвалити витамином Б и Ц, фолном киселином, фосфором, калијем и магнезијумом.

Интересантно је то да технички обрађен кукуруз је здравији од сировог, јер се кувањем а поготово печењем ослобађају молекули који штите организам од лошег утицаја слободних радикала. Зрно кукуруза је богато влакнима који снижавају повишен ниво холестерола у крви, штите од карцинома, разних болести срца, катаракте и Алцхајмерове болести.

Чај од кукурузне свиле помаже приликом болести мокраћних путева, упале јајника, обољења срца, едема и реуме. Ако се користи дуже време, уклања камнац и песак из бубрега, поспешује циркулацију и рад јетре.

За припрему овог чаја потребно је узети 1 супену кашику осушених влакана кукурузне свиле, те их залити са 3 дл куване воде и кувати 3 минута. Када се он охлади, саветује се конзумирање 3 пута дневно по
једну шољицу.

У случају да спремате чај од кукурузне свиле за упалу јајника, потребно је помешати 6 супених кашика кукурузне свиле и 4 супене кашике уве, невена и мајчине душице. Добијену мешавину скувајте у 1/2 л воде од 10  до 15 минута. Када се охлади, чај је потребно пити 3 пута дневно по шољицу, пре сваког оброка.

Фолна киселина кукуруза је посебно делотворна за развијање фетуса, па лекари трудницама саветују конзумирање кукуруза током прва три месеца трудноће. Кукурузна свила богата је биљним влакнима који умањују шећер у крви, па тако могу довести и до скидања вишка килограма.

Коментари / 0

Оставите коментар