Pečeni kukuruz - izvor zdravlja

Vodi poreklo sa područja Južne i Srednje Amerike, a delotvoran je za one obolele od karcinoma, gojazne koji žele da smršaju, za buduće majke tokom trudnoće...

Zdravlje 09.09.2014 | 18:03
Pečeni kukuruz - izvor zdravlja

Kukuruz je od pamtiveka bio pravi izvor zdravlja, a to su nam naše bake uvek potvrđivale tokom našeg detinjstva. Ova namirnica se može pohvaliti vitaminom B i C, folnom kiselinom, fosforom, kalijem i magnezijumom.

Interesantno je to da tehnički obrađen kukuruz je zdraviji od sirovog, jer se kuvanjem a pogotovo pečenjem oslobađaju molekuli koji štite organizam od lošeg uticaja slobodnih radikala. Zrno kukuruza je bogato vlaknima koji snižavaju povišen nivo holesterola u krvi, štite od karcinoma, raznih bolesti srca, katarakte i Alchajmerove bolesti.

Čaj od kukuruzne svile pomaže prilikom bolesti mokraćnih puteva, upale jajnika, oboljenja srca, edema i reume. Ako se koristi duže vreme, uklanja kamnac i pesak iz bubrega, pospešuje cirkulaciju i rad jetre.

Za pripremu ovog čaja potrebno je uzeti 1 supenu kašiku osušenih vlakana kukuruzne svile, te ih zaliti sa 3 dl kuvane vode i kuvati 3 minuta. Kada se on ohladi, savetuje se konzumiranje 3 puta dnevno po
jednu šoljicu.

U slučaju da spremate čaj od kukuruzne svile za upalu jajnika, potrebno je pomešati 6 supenih kašika kukuruzne svile i 4 supene kašike uve, nevena i majčine dušice. Dobijenu mešavinu skuvajte u 1/2 l vode od 10  do 15 minuta. Kada se ohladi, čaj je potrebno piti 3 puta dnevno po šoljicu, pre svakog obroka.

Folna kiselina kukuruza je posebno delotvorna za razvijanje fetusa, pa lekari trudnicama savetuju konzumiranje kukuruza tokom prva tri meseca trudnoće. Kukuruzna svila bogata je biljnim vlaknima koji umanjuju šećer u krvi, pa tako mogu dovesti i do skidanja viška kilograma.

Komentari / 0

Ostavite komentar