Украјина: Фудбал јачи од рата!

Упркос хаосу који влада земљом, фудбалска сезона у Украјини је почела на време, а ултраси се труде да својим примерима подстакну и остале сународнике на јединство.

Фудбал 09.09.2014 | 19:45
Украјина: Фудбал јачи од рата!

Рат може да раздвоји породице, пријатеље, суграђане и сународнике, али фудбал може да споји чак и оне који се никада у животу нису срели. Сви знамо шта значи навијати за неки клуб и какав је осећај када на путу по белом свету налетите на особу којој су при срцу исте боје и грб као вама.

Не каже се без разлога да је фудбал најважнија споредна ствар на свету, али овај спорт је у последњих пола године за Украјинце и много више од тога. Фудбалски стадиони у држави која је пре само две године била један од организатора Европског првенства данас су место где хиљаде Украјинаца долази да јавности пошаље само једну поруку (не улазимо у то да ли је она исправна или не).

"Уједињена Украјина", циљ је за који се залажу ултраси у овој источноевропској држави и који су због њега 13. фебруара 2014. постигли договор да на страну оставе све несугласице између себе и склопе примирје.

Када је политичка криза почела да се шири земљом, навијачи украјинских клубова придружили су се протестима на кијевском Тргу независности, Мајдан, упућеним против тадашње власти на челу са председником Виктором Јануковичем. Залагали су се за ненасилне демонстрације, али и поред тога било је примера пребијања од стране полиције или провладиних демонстраната. Најбруталнији се догодио 2. маја у Одеси, граду на обали Црног мора где је пре једва нешто више од годину дана гостовала београдска Црвена звезда. Уочи утакмице домаћег Черномореца и Металиста из Харкова, навијачи оба клуба кренули су у шетњу ка стадиону, када их је напало неколико стотина наоружаних "контраша", који се залажу за Одеску републику. Ултраси нису устукнули, па је настао хаос, а онда и повлачење првобитних нападача у оближње зграде. Под још неразјашњеним околностима једна зграда је запаљена, а животе је у пожару изгубило чак 40 људи.

Две недеље касније навијачи десет украјинских клубова организовали су у Кијеву марш за "Уједињену Украјину", док је у Дњепропетровску локална навијачка група покренула акцију фарбања фасаде шеснаестоспратног хотела у боје украјинске заставе. Под слоганом "Од Луганска до Карпата, један је навијач другоме брат", чак 44 организоване навијачке групе из свих украјинских фудбалских лига потписале су саопштење у којем се залажу за међусобно примирје и обуставу било каквог вређања (било песмом, графитима или паролама).

На стадионима су убрзо са разгласа уместо клупских почеле да се пуштају националистичке песме, а уместо прозивања противничких навијача, на мети увреда нашао се председник Русије Владимир Путин. Колико су одлучни у својој намери да "уједине Украјину", навијачи су можда и најбоље показали почетком марта, када је због прекида првенства одложен дерби два највећа клуба – Динамо Кијев и Шахтјор из Доњецк. Без обзира што није било званичне утакмице на Олимпијском стадиону у Кијеву, ултраси који су иначе љути ривали окупили су се у великом броју и одиграли меч између себе, а на трибинама је доминирао транспарент "Слобода за Украјину или смрт".
"Захваљујући фудбалу сви ми, навијачи, смо се повезали и сада представљамо силу на коју озбиљно треба рачунати уколико неко буде желео да уђе у нашу кућу и прича нам како да живимо", цитирао је британски ББЦ једног од украјинских ултраса.

После два одложена кола, прошла сезона настављена је средином марта упркос бројним проблемима, а титулу је четврти пут узастопно освојио Шахтјор из Доњецка. Током лета, међутим, већина иностраних фудбалера је напустила клубове, власници су значајно смањили буџете или потпуно престали да улажу, тако да је питање на шта ће личити актуелна украјинска Премијер лига.

Оно што је сигурно, навијачи су и даље ту, али су многи клубови ослабљени за њихову подршку, јер су приморани да мечеве играју у Кијеву. Не сме се заборавити да у појединим деловима земље и даље влада хаос. Надамо се, не још задуго...

И опет понављамо, не улазимо у то какав ће бити епилог и да ли ће Крим припасти Украјини или Русији. А украјински ултраси показали су нам да чак и ратно стање не може да потисне љубав према клубу...

Коментари / 0

Оставите коментар