Ukrajina: Fudbal jači od rata!

Uprkos haosu koji vlada zemljom, fudbalska sezona u Ukrajini je počela na vreme, a ultrasi se trude da svojim primerima podstaknu i ostale sunarodnike na jedinstvo.

Fudbal 09.09.2014 | 19:45
Ukrajina: Fudbal jači od rata!

Rat može da razdvoji porodice, prijatelje, sugrađane i sunarodnike, ali fudbal može da spoji čak i one koji se nikada u životu nisu sreli. Svi znamo šta znači navijati za neki klub i kakav je osećaj kada na putu po belom svetu naletite na osobu kojoj su pri srcu iste boje i grb kao vama.

Ne kaže se bez razloga da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, ali ovaj sport je u poslednjih pola godine za Ukrajince i mnogo više od toga. Fudbalski stadioni u državi koja je pre samo dve godine bila jedan od organizatora Evropskog prvenstva danas su mesto gde hiljade Ukrajinaca dolazi da javnosti pošalje samo jednu poruku (ne ulazimo u to da li je ona ispravna ili ne).

"Ujedinjena Ukrajina", cilj je za koji se zalažu ultrasi u ovoj istočnoevropskoj državi i koji su zbog njega 13. februara 2014. postigli dogovor da na stranu ostave sve nesuglasice između sebe i sklope primirje.

Kada je politička kriza počela da se širi zemljom, navijači ukrajinskih klubova pridružili su se protestima na kijevskom Trgu nezavisnosti, Majdan, upućenim protiv tadašnje vlasti na čelu sa predsednikom Viktorom Janukovičem. Zalagali su se za nenasilne demonstracije, ali i pored toga bilo je primera prebijanja od strane policije ili provladinih demonstranata. Najbrutalniji se dogodio 2. maja u Odesi, gradu na obali Crnog mora gde je pre jedva nešto više od godinu dana gostovala beogradska Crvena zvezda. Uoči utakmice domaćeg Černomoreca i Metalista iz Harkova, navijači oba kluba krenuli su u šetnju ka stadionu, kada ih je napalo nekoliko stotina naoružanih "kontraša", koji se zalažu za Odesku republiku. Ultrasi nisu ustuknuli, pa je nastao haos, a onda i povlačenje prvobitnih napadača u obližnje zgrade. Pod još nerazjašnjenim okolnostima jedna zgrada je zapaljena, a živote je u požaru izgubilo čak 40 ljudi.

Dve nedelje kasnije navijači deset ukrajinskih klubova organizovali su u Kijevu marš za "Ujedinjenu Ukrajinu", dok je u Dnjepropetrovsku lokalna navijačka grupa pokrenula akciju farbanja fasade šesnaestospratnog hotela u boje ukrajinske zastave. Pod sloganom "Od Luganska do Karpata, jedan je navijač drugome brat", čak 44 organizovane navijačke grupe iz svih ukrajinskih fudbalskih liga potpisale su saopštenje u kojem se zalažu za međusobno primirje i obustavu bilo kakvog vređanja (bilo pesmom, grafitima ili parolama).

Na stadionima su ubrzo sa razglasa umesto klupskih počele da se puštaju nacionalističke pesme, a umesto prozivanja protivničkih navijača, na meti uvreda našao se predsednik Rusije Vladimir Putin. Koliko su odlučni u svojoj nameri da "ujedine Ukrajinu", navijači su možda i najbolje pokazali početkom marta, kada je zbog prekida prvenstva odložen derbi dva najveća kluba – Dinamo Kijev i Šahtjor iz Donjeck. Bez obzira što nije bilo zvanične utakmice na Olimpijskom stadionu u Kijevu, ultrasi koji su inače ljuti rivali okupili su se u velikom broju i odigrali meč između sebe, a na tribinama je dominirao transparent "Sloboda za Ukrajinu ili smrt".
"Zahvaljujući fudbalu svi mi, navijači, smo se povezali i sada predstavljamo silu na koju ozbiljno treba računati ukoliko neko bude želeo da uđe u našu kuću i priča nam kako da živimo", citirao je britanski BBC jednog od ukrajinskih ultrasa.

Posle dva odložena kola, prošla sezona nastavljena je sredinom marta uprkos brojnim problemima, a titulu je četvrti put uzastopno osvojio Šahtjor iz Donjecka. Tokom leta, međutim, većina inostranih fudbalera je napustila klubove, vlasnici su značajno smanjili budžete ili potpuno prestali da ulažu, tako da je pitanje na šta će ličiti aktuelna ukrajinska Premijer liga.

Ono što je sigurno, navijači su i dalje tu, ali su mnogi klubovi oslabljeni za njihovu podršku, jer su primorani da mečeve igraju u Kijevu. Ne sme se zaboraviti da u pojedinim delovima zemlje i dalje vlada haos. Nadamo se, ne još zadugo...

I opet ponavljamo, ne ulazimo u to kakav će biti epilog i da li će Krim pripasti Ukrajini ili Rusiji. A ukrajinski ultrasi pokazali su nam da čak i ratno stanje ne može da potisne ljubav prema klubu...

Komentari / 0

Ostavite komentar