Математичари кажу: Ово су будући шампиони!

Шпанијом ће завладати Барселона, Енглеском Челси, а Италијом – Рома? Изненађења су оно што сваки спорт, па и фудбал, чине толико занимљивим, али изненађења се не дешавају сваки дан ма колико навијачи желели да верују у чуда.

Фудбал 09.09.2014 | 19:30
Математичари кажу: Ово су будући шампиони!

Чињеница је, ипак, да је проста математика много сигурнији метод приликом предвиђања будућих резултата, а према рачуну математичара Међународног центра за спортске студије (ЦИЕС) у швајцарском Нојшателу ове сезоне само ће два првака из топ пет лига Европе успети да сачувају шампионске ореоле.

Претпостављамо да сте већ погодили – Пари Сен Жермен и Бајерн, који су у Француској, односно Немачкој, конкуренцију престигли за круг.

Посебно изненађење не представља ни прогноза да ће Примера добити новог владара уместо Атлетика. ЦИЕС предност даје Барселони, док Реал сврстава на друго, а Јорганџије "тек" на треће место. Очекиван "резултат" и када је Премијер лига у питању с обзиром на то да смо и без математике слутили да Челси има јачи тим од Манчестер Ситија, док нам Ливерпул без Луиса Суареза не делује тако застрашујуће.

Међутим, тренутно нам најзанимљивијом делује борба за превласт у Серији А у којој је Јувентус већ три сезоне без премца. Овога пута би, ипак, могло да дође до промене династије, пошто ЦИЕС предност даје Роми!

Одговоре ћемо, нажалост, морати да сачекамо, али тек да поменемо да је ЦИЕС у обзир узимао статус играча (број минута на терену из прошле сезоне, успех њихових клубова), уиграност тима (број минута на терену играча који су остали у екипи, као и просечан број сезона које је сваки играч провео у садашњем клубу), те на крају амбиције клуба (просечно трајање уговора са првотимцима, учинак у прелазном року…).

Звучи прилично компликовано, па тек да нотирамо... На крају сезоне моћи ћемо и да проверимо. И не само кад су шампиони у питању. ЦИЕС нам је, наиме, на увид пружио пројектоване табеле за сваку од пет лига.

Има ту много тога занимљивог. Милан испред Наполија рецимо, Менхенгладбах после доста времена у европској елити…

Коментари / 0

Оставите коментар