Matematičari kažu: Ovo su budući šampioni!

Španijom će zavladati Barselona, Engleskom Čelsi, a Italijom – Roma? Iznenađenja su ono što svaki sport, pa i fudbal, čine toliko zanimljivim, ali iznenađenja se ne dešavaju svaki dan ma koliko navijači želeli da veruju u čuda.

Fudbal 09.09.2014 | 19:30
Matematičari kažu: Ovo su budući šampioni!

Činjenica je, ipak, da je prosta matematika mnogo sigurniji metod prilikom predviđanja budućih rezultata, a prema računu matematičara Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) u švajcarskom Nojšatelu ove sezone samo će dva prvaka iz top pet liga Evrope uspeti da sačuvaju šampionske oreole.

Pretpostavljamo da ste već pogodili – Pari Sen Žermen i Bajern, koji su u Francuskoj, odnosno Nemačkoj, konkurenciju prestigli za krug.

Posebno iznenađenje ne predstavlja ni prognoza da će Primera dobiti novog vladara umesto Atletika. CIES prednost daje Barseloni, dok Real svrstava na drugo, a Jorgandžije "tek" na treće mesto. Očekivan "rezultat" i kada je Premijer liga u pitanju s obzirom na to da smo i bez matematike slutili da Čelsi ima jači tim od Mančester Sitija, dok nam Liverpul bez Luisa Suareza ne deluje tako zastrašujuće.

Međutim, trenutno nam najzanimljivijom deluje borba za prevlast u Seriji A u kojoj je Juventus već tri sezone bez premca. Ovoga puta bi, ipak, moglo da dođe do promene dinastije, pošto CIES prednost daje Romi!

Odgovore ćemo, nažalost, morati da sačekamo, ali tek da pomenemo da je CIES u obzir uzimao status igrača (broj minuta na terenu iz prošle sezone, uspeh njihovih klubova), uigranost tima (broj minuta na terenu igrača koji su ostali u ekipi, kao i prosečan broj sezona koje je svaki igrač proveo u sadašnjem klubu), te na kraju ambicije kluba (prosečno trajanje ugovora sa prvotimcima, učinak u prelaznom roku…).

Zvuči prilično komplikovano, pa tek da notiramo... Na kraju sezone moći ćemo i da proverimo. I ne samo kad su šampioni u pitanju. CIES nam je, naime, na uvid pružio projektovane tabele za svaku od pet liga.

Ima tu mnogo toga zanimljivog. Milan ispred Napolija recimo, Menhengladbah posle dosta vremena u evropskoj eliti…

Komentari / 0

Ostavite komentar