Наставак сарадње БиХ и Хашког трибунала

Тужилац Механизма за кривичне судове Хасан Џелоу потписао је данас у Сарајеву меморандум о разумијевању са главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем, те главним тужиоцима Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

Босна и Херцеговина 09.09.2014 | 16:46
Наставак сарадње БиХ и Хашког трибунала

Ријеч је о техничким споразумима који дефинишу начине приступа доказном материјалу у Хагу након што Механизам за кривичне судове преузме функције Хашког трибунала.

,,Потписивањем меморандума о разумијевању настављена је сарадња Тужилаштва БиХ са Хашким трибуналом, али и са тужилаштвима Србије, Хрватске и Црне Горе са којима је БиХ раније потписала споразуме'', истакао је главни тужилац БиХ Горан Салиховић и додао:

,,Порука Тужилаштва БиХ и свих осталих тужилаштава је да ратни злочинци у регији више неће имати мјесто гдје могу да се сакрију. Сви ови споразуми дају наду жртвама да ће сви они који су починили ратни злочин и за које постоје докази бити процесуирани. Ови споразуми свим народима на овој територији шаљу и поруку помирења и повјерења у БиХ, Србију, Хрватску и Црну Гору''.

,,Тужилаштво БиХ може очекивати пуну подршку у даљем раду'', обећао је Хасан Џелоу, тужилац Механизма за међународне кривичне судове, институције која ће постепено преузимати функције од Хашког трибунала како се буду завршавали првостепени поступци пред њим.

,,Очекујемо да идуће године у жалбеном поступку преузмемо предмете Караџић, Младић, Хаџић, Шешељ. Такође ћемо наставити давати корисне информације када је у потању наша база података и доказни материјал'', истакао је Џелоу.

Џелоу ће у току свог боравка у БиХ, осим разговора са званичницима, посјетити и меморијални центра у Сребреници, те стратишта у Брадини и Грабовици.

БН ТВ