Nastavak saradnje BiH i Haškog tribunala

Tužilac Mehanizma za krivične sudove Hasan Dželou potpisao je danas u Sarajevu memorandum o razumijevanju sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, te glavnim tužiocima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Bosna i Hercegovina 09.09.2014 | 16:46
Nastavak saradnje BiH i Haškog tribunala

Riječ je o tehničkim sporazumima koji definišu načine pristupa dokaznom materijalu u Hagu nakon što Mehanizam za krivične sudove preuzme funkcije Haškog tribunala.

,,Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju nastavljena je saradnja Tužilaštva BiH sa Haškim tribunalom, ali i sa tužilaštvima Srbije, Hrvatske i Crne Gore sa kojima je BiH ranije potpisala sporazume'', istakao je glavni tužilac BiH Goran Salihović i dodao:

,,Poruka Tužilaštva BiH i svih ostalih tužilaštava je da ratni zločinci u regiji više neće imati mjesto gdje mogu da se sakriju. Svi ovi sporazumi daju nadu žrtvama da će svi oni koji su počinili ratni zločin i za koje postoje dokazi biti procesuirani. Ovi sporazumi svim narodima na ovoj teritoriji šalju i poruku pomirenja i povjerenja u BiH, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru''.

,,Tužilaštvo BiH može očekivati punu podršku u daljem radu'', obećao je Hasan Dželou, tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, institucije koja će postepeno preuzimati funkcije od Haškog tribunala kako se budu završavali prvostepeni postupci pred njim.

,,Očekujemo da iduće godine u žalbenom postupku preuzmemo predmete Karadžić, Mladić, Hadžić, Šešelj. Takođe ćemo nastaviti davati korisne informacije kada je u potanju naša baza podataka i dokazni materijal'', istakao je Dželou.

Dželou će u toku svog boravka u BiH, osim razgovora sa zvaničnicima, posjetiti i memorijalni centra u Srebrenici, te stratišta u Bradini i Grabovici.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar