Амери играју с њом, а немају појма гдје је Словенија!!!

Једна од опасности коју са собом доноси ово ново доба је величање погубних ствари. Незнање је, свакако, једно од таквих. А пример величања незнања стиже са Светског првенства у кошарци.

Кошарка 09.09.2014 | 16:45
Амери играју с њом, а немају појма гдје је Словенија!!!

Ово је дан у коме почињу четвртфинала на Мундобаскету у Шпанији.

Прво ће овог уторка Литванци на Турке (17 сати), потом Словенци на Американце (21). Дан касније, од 18 часова играју Србија - Бразил, а од 22 Француска - Шпанија.

Но, пажњу ћемо задржати на другом четвртфиналном пару, оном у коме ће Словенија играти против моћне репрезентације Сједињених Америчких Држава. 

Уочи тог дуела један од новинара питао је 24-годишњег центра америчког тима, уједно кошаркаша Сакраменто Кингса Демаркуса Казинса, зна ли уопште где је та Словенија. Како преносе поједини амерички медији, "Казинс је дао перфектан одговор".

А тај одговор је гласио: "Не знам, али знате ли ви где је Алабама!?" 

О томе да ли један амерички кошаркаш треба да зна где је Словенија или не, не треба судити. Нисмо ми ни позвани да судимо о туђем знању или незнању. Да, чак ни ми, који знамо и да је Словенија тамо где јесте, и да је Алабама на југоистоку свог континента, тик изнад Флориде, а да је познатија по америчком фудбалу него по кошарци.

Ипак, Казинс и они који су његово незнање величали као "савршен одговор" би могли да се подсете једног славног житеља те исте Алабаме. Кошаркашке легенде Чарсла Барклија.

Баш он је једном рекао: "Ево, жив нисам био када ме је ћеркица питала зашто је она неважна Моника Левински добила сат времена специјалне емисије на нама омиљеном (махом филмском) ХБО каналу?". 

Неважно је кључна реч у тој реченици. А када неко незнање прогласи за важно, онда је време да проговоре они који знају. Да, незнање је прилично нарасло на овој планети, као и хвалисање њиме.

И, иако би Словенци лепо рекли "З еним ударцем не подреш храста" ("једним ударцем храст нећеш оборити"), у то искривљено дрво незнања, презрело и престаро, ударци знањем се могу сматрати општим добром.

Коментари / 0

Оставите коментар