Ameri igraju s njom, a nemaju pojma gdje je Slovenija!!!

Jedna od opasnosti koju sa sobom donosi ovo novo doba je veličanje pogubnih stvari. Neznanje je, svakako, jedno od takvih. A primer veličanja neznanja stiže sa Svetskog prvenstva u košarci.

Košarka 09.09.2014 | 16:45
Ameri igraju s njom, a nemaju pojma gdje je Slovenija!!!

Ovo je dan u kome počinju četvrtfinala na Mundobasketu u Španiji.

Prvo će ovog utorka Litvanci na Turke (17 sati), potom Slovenci na Amerikance (21). Dan kasnije, od 18 časova igraju Srbija - Brazil, a od 22 Francuska - Španija.

No, pažnju ćemo zadržati na drugom četvrtfinalnom paru, onom u kome će Slovenija igrati protiv moćne reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. 

Uoči tog duela jedan od novinara pitao je 24-godišnjeg centra američkog tima, ujedno košarkaša Sakramento Kingsa Demarkusa Kazinsa, zna li uopšte gde je ta Slovenija. Kako prenose pojedini američki mediji, "Kazins je dao perfektan odgovor".

A taj odgovor je glasio: "Ne znam, ali znate li vi gde je Alabama!?" 

O tome da li jedan američki košarkaš treba da zna gde je Slovenija ili ne, ne treba suditi. Nismo mi ni pozvani da sudimo o tuđem znanju ili neznanju. Da, čak ni mi, koji znamo i da je Slovenija tamo gde jeste, i da je Alabama na jugoistoku svog kontinenta, tik iznad Floride, a da je poznatija po američkom fudbalu nego po košarci.

Ipak, Kazins i oni koji su njegovo neznanje veličali kao "savršen odgovor" bi mogli da se podsete jednog slavnog žitelja te iste Alabame. Košarkaške legende Čarsla Barklija.

Baš on je jednom rekao: "Evo, živ nisam bio kada me je ćerkica pitala zašto je ona nevažna Monika Levinski dobila sat vremena specijalne emisije na nama omiljenom (mahom filmskom) HBO kanalu?". 

Nevažno je ključna reč u toj rečenici. A kada neko neznanje proglasi za važno, onda je vreme da progovore oni koji znaju. Da, neznanje je prilično naraslo na ovoj planeti, kao i hvalisanje njime.

I, iako bi Slovenci lepo rekli "Z enim udarcem ne podreš hrasta" ("jednim udarcem hrast nećeš oboriti"), u to iskrivljeno drvo neznanja, prezrelo i prestaro, udarci znanjem se mogu smatrati opštim dobrom.

Komentari / 0

Ostavite komentar