Спријечити одлазак на страна ратишта

БиХ се налази пред новим изазовом - индивидуалним или организованим одласком њених држављана у оружане сукобе широм свијета, који по повратку у земљу постају носиоци пропагандног дјеловања и подстицања других на чињење тог кривичног дјела, упозорио је директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић.

Босна и Херцеговина 09.09.2014 | 13:59
Спријечити одлазак на страна ратишта

Вилић је нагласио да овај изазов пред домаће полицијске агенције поставља нове захтјеве, да би заједничким радом ову појаву, ако не искоријенили, онда свели на најмањи ниво. Он је нагласио да су са проблемом са којима се сада суочава БиХ многе земље у свијету годинама суочене, а да је разлика у томе што БиХ нема довољно искуства на овом пољу.

"У досадашњој безбједносној пракси у раду на најтежим случајевима организованог криминала, тероризма, ратног злочина, примијећен је и тренд пораста паравојних група са појавом кризних жаришта у свијету, које се с циљем стварања властитих интересних сфера, претежно финансијског карактера, придружују нелегалним формацијама", рекао је Вилић у уводном обраћању на радионици о теми "Примјена одредби члана 162 б) Кривичног закона БиХ", који се односи на кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним и параполицијским формацијама.

Он је подсјетио да је Парламентарна скупштина БиХ усвојила допуне Кривичног закона БиХ којим се санкционише противзаконито формирање и придруживање страним војним, паравојним или параполицијским формацијама.

"На тај начин створен је амбијент да се упути јасна порука онима који би хтјели да на било који начин учествују или дају допринос таквим активностима, да неће проћи некажњено. Ово јесте једноставно под условом да се договор наших политичара постигнут измјенама Кривичног закона преточи у праксу, односно у јачу међусобну координацију да бисмо ми, као полицијске агенције, у сарадњи са Тужилаштвом и Судом БиХ, пружили што јачи безбједносни одговор на ову негативну друштвену појаву", истакао је Вилић.

Он је позвао учеснике радионице да ову прилику искористе што интерактивније, да би знање и енергију усмјерили на стварању боље заштите грађана и ојачали интегритет БиХ, да не би била препозната у свијету као земља чији држављани, као страни плаћеници, учествују у оружаним сукобима.

Подржавајући данашњи скуп, главни тужилац БиХ Горан Салиховић рекао је да је БиХ прва у региону која је примијенила овај закон, што је показала и недавна успјешна акција, додајући да сви сегменти друштва треба да подрже сарадњу Дирекције за координацију полицијских тијела са свим полицијским агенцијама на овом путу. "Ова појава није присутна само у БиХ, већ и у региону гдје се одређена лица придружују паравојним формацијама на ратиштима Ирака, Сирије, Украјине и другим земљама.

Због тога је ова радионица добродошла да размотримо ово ново дјело и нова рјешења. Овим БиХ показује да је спремна да примијени ову одредбу закона", рекао је Салиховић новинарима. Он је истакао да је ријеч о тешком кривичном дјелу и да његово доказивање зависи од појединачног случаја. Салиховић је сарадњу Тужилаштва БиХ са свим полицијским тијелима у БиХ оцијенио као изузетно добру што показује да закон функционише, те да ће се убудуће држати само закона. Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић сматра да је сарадња правосудних и полицијских органа у сузбијању овог глобалног феномена пресудна за безбједност у БиХ.

"У земљи која има највећи број незапослених младих у доби од 15 до 24 године у свијету, криминализација и хапшења не могу бити једини механизми којим ћемо се борити против овог феномена. Морамо развити неке друге програме за одвраћање и за превенцију који ће укључити неке друге елементе друштва. Сама криминализација и примјена репресије неће ријешити овај проблем", поручио је Азиновић.

Коментари / 0

Оставите коментар