Spriječiti odlazak na strana ratišta

BiH se nalazi pred novim izazovom - individualnim ili organizovanim odlaskom njenih državljana u oružane sukobe širom svijeta, koji po povratku u zemlju postaju nosioci propagandnog djelovanja i podsticanja drugih na činjenje tog krivičnog djela, upozorio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Bosna i Hercegovina 09.09.2014 | 13:59
Spriječiti odlazak na strana ratišta

Vilić je naglasio da ovaj izazov pred domaće policijske agencije postavlja nove zahtjeve, da bi zajedničkim radom ovu pojavu, ako ne iskorijenili, onda sveli na najmanji nivo. On je naglasio da su sa problemom sa kojima se sada suočava BiH mnoge zemlje u svijetu godinama suočene, a da je razlika u tome što BiH nema dovoljno iskustva na ovom polju.

"U dosadašnjoj bezbjednosnoj praksi u radu na najtežim slučajevima organizovanog kriminala, terorizma, ratnog zločina, primijećen je i trend porasta paravojnih grupa sa pojavom kriznih žarišta u svijetu, koje se s ciljem stvaranja vlastitih interesnih sfera, pretežno finansijskog karaktera, pridružuju nelegalnim formacijama", rekao je Vilić u uvodnom obraćanju na radionici o temi "Primjena odredbi člana 162 b) Krivičnog zakona BiH", koji se odnosi na krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

On je podsjetio da je Parlamentarna skupština BiH usvojila dopune Krivičnog zakona BiH kojim se sankcioniše protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim vojnim, paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

"Na taj način stvoren je ambijent da se uputi jasna poruka onima koji bi htjeli da na bilo koji način učestvuju ili daju doprinos takvim aktivnostima, da neće proći nekažnjeno. Ovo jeste jednostavno pod uslovom da se dogovor naših političara postignut izmjenama Krivičnog zakona pretoči u praksu, odnosno u jaču međusobnu koordinaciju da bismo mi, kao policijske agencije, u saradnji sa Tužilaštvom i Sudom BiH, pružili što jači bezbjednosni odgovor na ovu negativnu društvenu pojavu", istakao je Vilić.

On je pozvao učesnike radionice da ovu priliku iskoriste što interaktivnije, da bi znanje i energiju usmjerili na stvaranju bolje zaštite građana i ojačali integritet BiH, da ne bi bila prepoznata u svijetu kao zemlja čiji državljani, kao strani plaćenici, učestvuju u oružanim sukobima.

Podržavajući današnji skup, glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao je da je BiH prva u regionu koja je primijenila ovaj zakon, što je pokazala i nedavna uspješna akcija, dodajući da svi segmenti društva treba da podrže saradnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela sa svim policijskim agencijama na ovom putu. "Ova pojava nije prisutna samo u BiH, već i u regionu gdje se određena lica pridružuju paravojnim formacijama na ratištima Iraka, Sirije, Ukrajine i drugim zemljama.

Zbog toga je ova radionica dobrodošla da razmotrimo ovo novo djelo i nova rješenja. Ovim BiH pokazuje da je spremna da primijeni ovu odredbu zakona", rekao je Salihović novinarima. On je istakao da je riječ o teškom krivičnom djelu i da njegovo dokazivanje zavisi od pojedinačnog slučaja. Salihović je saradnju Tužilaštva BiH sa svim policijskim tijelima u BiH ocijenio kao izuzetno dobru što pokazuje da zakon funkcioniše, te da će se ubuduće držati samo zakona. Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović smatra da je saradnja pravosudnih i policijskih organa u suzbijanju ovog globalnog fenomena presudna za bezbjednost u BiH.

"U zemlji koja ima najveći broj nezaposlenih mladih u dobi od 15 do 24 godine u svijetu, kriminalizacija i hapšenja ne mogu biti jedini mehanizmi kojim ćemo se boriti protiv ovog fenomena. Moramo razviti neke druge programe za odvraćanje i za prevenciju koji će uključiti neke druge elemente društva. Sama kriminalizacija i primjena represije neće riješiti ovaj problem", poručio je Azinović.

Komentari / 0

Ostavite komentar