Достављене лажне пријаве Тужилаштву

Централна изборна комисија (ЦИК) доставила је јуче Тужилаштву БиХ 632 копије пријава за гласање изван БиХ за које су утврђене неправилности у ранијим провјерама.

Босна и Херцеговина 09.09.2014 | 08:14
Достављене лажне пријаве Тужилаштву

Ријеч је о пријавама достављеним у име умрлих особа, пријавама које је исти подносилац доставио са различитих адреса у једној земљи и пријавама истог подносиоца са различитим адресама у двије или више земаља.

- Тужилаштву је упућено 37 пријава које су достављене на име умрлих особа, 546 које су поднесене од истог подносиоца са различитих адреса унутар једне државе и 49 пријава поднесених од истог подносиоца са различитим адресама у двије или више држава - казала је портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић.

У ЦИК-у су раније поручили да значајан број спорних пријава бирача за гласање изван БиХ на октобарским општим изборима упућује на опасност од изборног инжењеринга, због чега је потребно да реагују тужилаштва.

За гласање на идућим општим изборима, који су заказани за 12. октобар, пријављени су и људи који су умрли још 2011. године па је, кажу у ЦИК-у, очито да је у њихово име неко други поднио пријаве за гласање. Пажња је скренута и на разне манипулације са адресама на којима је пријављено становање, уз оцјену да ту има доста посла за Тужилаштво.

Лазар Продановић, који је био члан Интерресорне радне групе за измјене и допуне Изборног закона БиХ, похвалио је потез ЦИК-а да спорне пријаве из иностранства достави Тужилаштву БиХ. Продановић је нагласио да треба сачекати одговор Тужилаштва, уз оцјену да је очигледно да постоје многе манипулације у смислу пријаве гласања бирача у одсуству.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јован

09.09.2014 07:17

Прво малверзације са непријављеним парама за изборе,сад са пријављивљњем умрлих за гласање,које су неке партије(а зна се добро -снсд)чекали ко озебо сунце,што све упућује да су спремни за сваку махинацију само да добију изборе.Али,све узалуд,народ прогледао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

09.09.2014 09:19

Већина таквих пријава долази из Хрватске и Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бл бл

09.09.2014 09:35

Очито радиш у ЦиК-у, па те молим да подијелиш још тих сазнања са нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПУСТИ.БА

09.09.2014 10:21

ОТВОРИ СТРАНИЦУ ЦИК.БА И ВИДЈЕЋЕШ ОДАКЛЕ ДОЛАЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

09.09.2014 12:23

Диже из мртвих :)

ОДГОВОРИТЕ