Радници ступили у генерални штрајк

Више од 100 радника фирме "Претис" у сарајевском насељу Вогошћа ступило је данас у генерални штрајк, а разлози су вишемилионски дуг за плате и уплате здравственог и пензионог осигурања.

Босна и Херцеговина 08.09.2014 | 17:32
Радници ступили у генерални штрајк

Радници су револтирани што није испоштован споразум из маја између некадашњег генералног директора Хајрудина Пезе и штрајкачког одбора.

Предсједник штрајкачког одбора Енес Хурић рекао је да су радници изгубили повјерење у Управу предузећа, на чијем је челу сада Нермин Џиндић, која у недоглед од радника тражи стрпљење док "не легне" новац од партнера из Мелезије, којима требају бити испоручени готови производи.

"У штрајк смо требали ступити 20. јуна, али смо га, због интереса фирме и уговора које је требало реализовати, пролонгирали до данас", каже Хурић.

Према његовим ријечима, захтјеви радника нису велики, а то је да им од 30 неисплаћених плата бар буду исплаћени лични дохоци за ову годину.

Он је навео да су радници од јануара примили само три лична дохотка и да низ састанака са Управом није получио резултате.

Радницима се данас није обратио нико из управе фирме и Надзорног одбора, нити је било ко од њих био доступан за медије.

Федерални медији наводе да радници пуно очекују од сутрашњег састанка са представницима надлежног министарства, Управе и Надзорног одбора "Претиса", а уколико не буде помака у остваривању захтјева, најављују да ће бити предузете радикалније мјере везане за блокаду фирме.


Коментари / 0

Оставите коментар