Штрајк на Универзитету у Сарајеву

Запослени на 14 факултета и академија Универзитета у Сарајеву /УНСА/ јутрос су ступили у штрајк због неравноправног положаја ове високошколске установе у односу на друге буџетске кориснике и на кашњења плата.

Босна и Херцеговина 08.09.2014 | 12:00
Штрајк на Универзитету у Сарајеву

У штрајку, који ће трајати до даљег, налазе се Машински, Електротехнички, Шумарски, Педагошки, Фармацеутски и Медицински факултет, Академија ликовних умјетности, Музичка академија, Академија сценских умјетности, Факултет за криминалистику, криминологију и безбједносне студије, Пољопривредно-прехрамбени и Ветеринарски факултет, Факултет политичких наука и Факултет здравствених студија.

Предсједник Студентског парламента УНСА Ахмед Нурковић рекао је раније да оправдава захтјеве Синдиката, али сматра да није право вријеме за штрајк.

Према његовим ријечима, Синдикат је прилично неорганизован с обзиром на то да неки факултети нису његови чланови и да неће сви ступити у штрајк.

"Ако се већ боримо за нека права, онда би то требало да радимо сви, почевши од студената, који ће сада имати великих проблема са уписом, нарочито они који планирају да упишу мастер у иностранству", навео је Нурковић.

Сенат УНСА у јуну је подржао Синдикат УНСА, али је на сједници прије неколико дана дошло до измјене тог става. У Сенату сматрају да су недавном исплатом заосталих транши створени минимални услови за нормално пословање факултета.

Предсједник Синдиката УНСА Берко Зечевић рекао је раније да је разумљива промјена њиховог става, која се заснива на чистим политичким интересима, јер су њихова примања већа до два, три, па чак и четири пута од плата људи који омогућавају одвијање наставе.

"Настојаћемо да студентима обезбиједимо два до три дана припрема након пролонгирања испита. Ово радимо да и њима буде боље јер су сада изузетно прљаве игре у оптицају", изјавио је Зечевић федералним медијима.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар