Štrajk na Univerzitetu u Sarajevu

Zaposleni na 14 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu /UNSA/ jutros su stupili u štrajk zbog neravnopravnog položaja ove visokoškolske ustanove u odnosu na druge budžetske korisnike i na kašnjenja plata.

Bosna i Hercegovina 08.09.2014 | 12:00
Štrajk na Univerzitetu u Sarajevu

U štrajku, koji će trajati do daljeg, nalaze se Mašinski, Elektrotehnički, Šumarski, Pedagoški, Farmaceutski i Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet, Fakultet političkih nauka i Fakultet zdravstvenih studija.

Predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Ahmed Nurković rekao je ranije da opravdava zahtjeve Sindikata, ali smatra da nije pravo vrijeme za štrajk.

Prema njegovim riječima, Sindikat je prilično neorganizovan s obzirom na to da neki fakulteti nisu njegovi članovi i da neće svi stupiti u štrajk.

"Ako se već borimo za neka prava, onda bi to trebalo da radimo svi, počevši od studenata, koji će sada imati velikih problema sa upisom, naročito oni koji planiraju da upišu master u inostranstvu", naveo je Nurković.

Senat UNSA u junu je podržao Sindikat UNSA, ali je na sjednici prije nekoliko dana došlo do izmjene tog stava. U Senatu smatraju da su nedavnom isplatom zaostalih tranši stvoreni minimalni uslovi za normalno poslovanje fakulteta.

Predsjednik Sindikata UNSA Berko Zečević rekao je ranije da je razumljiva promjena njihovog stava, koja se zasniva na čistim političkim interesima, jer su njihova primanja veća do dva, tri, pa čak i četiri puta od plata ljudi koji omogućavaju odvijanje nastave.

"Nastojaćemo da studentima obezbijedimo dva do tri dana priprema nakon prolongiranja ispita. Ovo radimo da i njima bude bolje jer su sada izuzetno prljave igre u opticaju", izjavio je Zečević federalnim medijima.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar