Запад се спрема за трогодишњи рат са исламистима

Британија би могла да буде увучена у рат против исламистичких терориста у Сирији и Ираку који би могао да траје три године, пошто је британски премијер обећао да ће бити на страни САД које предводе борбу, док друге европске земље не показују такву спремност, пише британски лист "Телеграф".

Свијет 06.09.2014 | 22:44
Запад се спрема за трогодишњи рат са исламистима

Амерички државни секретар Џон Кери је јуче, последњег дана самита НАТО-а у Њупорту у Велсу, упозорио да би рат за "слабљење и потпуно уништење" екстремистичке групе Исламска држава у Ираку и Леванту (ИСИЛ) могао да траје три године, а Вашингтон је затражио од Лондона да се придружи ваздушним нападима против исламиста.

Британски премијер Дејвид Камерон обећао је да ће Лондон бити уз САД у њиховој борби против ИСИЛ-а, мада је нагласио да Британија неће баш одмах почети са ваздушним нападима, али је додао да је "потребна војна посвећеност".

Камерон је обећао да ће бити на страни америчког председника Барака Обаме, који је рекао да ће гонити џихадисте "на исти начин као што је гонио Ал Каиду".

Испоставило се, међутим, да друге европске земље, укључујући Немачку, нису вољне да се придруже том рату, сматрајући да већу бригу представљају други сукоби међу којима су немири у Авганистану и украјинска криза, наводи британски лист.

Камеронова одлука уследила је на крају недеље у којој је ИСИЛ, чији су припадници погубили два америчка новинара, запретио да ће смакнути и британског таоца Дејвида Хејнса.

На крају самита, британски премијер је рекао да би Британија могла да узме учешће у војној интервенцији како би заштитила свој "национални интерес".
"Јасно је да је потребна војна посвећеност и указујем да ништа није искључено. Сви ми делујемо у складу са својим националним интересом, а све што радимо мора да буде део свеобухватног плана. Ми морамо да сарађујемо са савезницима", закључио је Камерон.

Његов коментар уследио је након што је Кери рекао да је један број држава чланица НАТО-а формирао коалицију која ће "збрисати геноцидне борце ИСИЛ-а који грабе територије и желе успостављање калифата".

План о борби против ИСИЛ-а, према Керијевим речима, биће изложен уочи састанка Генералне скупштине УН касније овог месеца.
"Убеђени смо да ћемо у наредним данима моћи да уништимо ИСИЛ. То би могло да траје годину, две или три, али смо решени (да то учинимо)", поручио је Кери.

Високи британски извори сматрају, међутим, да су мали изгледи да ваздушни удари почну наредних дана, а један од њих је оценио да ће састанак УН за три недеље бити "кључан моменат" када ће одлука о војној интервенцији бити усаглашена.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни

07.09.2014 06:44

Не спрема он сад рат он већ напада годинама на њих !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзевад

07.09.2014 07:33

Прво нам продају орузије а онда нас бомбардују и убијају. Сто ти је Ватиканска политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 ВРС

07.09.2014 23:09

Запад би само да ратује и убуја, док је људи као Срба 90-их имаће и с ким.

ОДГОВОРИТЕ