Zapad se sprema za trogodišnji rat sa islamistima

Britanija bi mogla da bude uvučena u rat protiv islamističkih terorista u Siriji i Iraku koji bi mogao da traje tri godine, pošto je britanski premijer obećao da će biti na strani SAD koje predvode borbu, dok druge evropske zemlje ne pokazuju takvu spremnost, piše britanski list "Telegraf".

Svijet 06.09.2014 | 22:44
Zapad se sprema za trogodišnji rat sa islamistima

Američki državni sekretar Džon Keri je juče, poslednjeg dana samita NATO-a u Njuportu u Velsu, upozorio da bi rat za "slabljenje i potpuno uništenje" ekstremističke grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) mogao da traje tri godine, a Vašington je zatražio od Londona da se pridruži vazdušnim napadima protiv islamista.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će London biti uz SAD u njihovoj borbi protiv ISIL-a, mada je naglasio da Britanija neće baš odmah početi sa vazdušnim napadima, ali je dodao da je "potrebna vojna posvećenost".

Kameron je obećao da će biti na strani američkog predsednika Baraka Obame, koji je rekao da će goniti džihadiste "na isti način kao što je gonio Al Kaidu".

Ispostavilo se, međutim, da druge evropske zemlje, uključujući Nemačku, nisu voljne da se pridruže tom ratu, smatrajući da veću brigu predstavljaju drugi sukobi među kojima su nemiri u Avganistanu i ukrajinska kriza, navodi britanski list.

Kameronova odluka usledila je na kraju nedelje u kojoj je ISIL, čiji su pripadnici pogubili dva američka novinara, zapretio da će smaknuti i britanskog taoca Dejvida Hejnsa.

Na kraju samita, britanski premijer je rekao da bi Britanija mogla da uzme učešće u vojnoj intervenciji kako bi zaštitila svoj "nacionalni interes".
"Jasno je da je potrebna vojna posvećenost i ukazujem da ništa nije isključeno. Svi mi delujemo u skladu sa svojim nacionalnim interesom, a sve što radimo mora da bude deo sveobuhvatnog plana. Mi moramo da sarađujemo sa saveznicima", zaključio je Kameron.

Njegov komentar usledio je nakon što je Keri rekao da je jedan broj država članica NATO-a formirao koaliciju koja će "zbrisati genocidne borce ISIL-a koji grabe teritorije i žele uspostavljanje kalifata".

Plan o borbi protiv ISIL-a, prema Kerijevim rečima, biće izložen uoči sastanka Generalne skupštine UN kasnije ovog meseca.
"Ubeđeni smo da ćemo u narednim danima moći da uništimo ISIL. To bi moglo da traje godinu, dve ili tri, ali smo rešeni (da to učinimo)", poručio je Keri.

Visoki britanski izvori smatraju, međutim, da su mali izgledi da vazdušni udari počnu narednih dana, a jedan od njih je ocenio da će sastanak UN za tri nedelje biti "ključan momenat" kada će odluka o vojnoj intervenciji biti usaglašena.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Crni

07.09.2014 06:44

Ne sprema on sad rat on već napada godinama na njih !

ODGOVORITE
Name

Dzevad

07.09.2014 07:33

Prvo nam prodaju oruzije a onda nas bombarduju i ubijaju. Sto ti je Vatikanska politika.

ODGOVORITE
Name

16 VRS

07.09.2014 23:09

Zapad bi samo da ratuje i ubuja, dok je ljudi kao Srba 90-ih imaće i s kim.

ODGOVORITE